Ζώα: Η απροσδόκητη προτίμηση για το αλκοόλ και οι συνέπειες της μέθης

Ζώα: Η απροσδόκητη προτίμηση για το αλκοόλ και οι συνέπειες της μέθης

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ορισμένα ζώα καταναλώνουν αλκοόλ μέσω ζυμωμένων φρούτων και νέκταρ, παρουσιάζοντας οφέλη και κινδύνους. Αν νομίζατε ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι μόνο για τους ενήλικες, κάνατε λάθος. Αναλύσεις έχουν δείξει ότι ορισμένα ζώα που τρέφονται με φρούτα και νέκταρ έρχονται συχνά σε επαφή με την αιθυλική αλκοόλη και μεθούν. Παρόλο που πολλά ζώα έχουν αναπτύξει ανοχή στην κατανάλωση αλκοόλ, αποκτώντας κυρίως θερμίδες, άλλα είδη έχουν μάθει να προστατεύονται μέσω της αλκοόλης. Κάποια, ωστόσο, δεν διαχειρίζονται εύκολα τις επιπτώσεις της μέθης.

Η αιθανόλη εμφανίστηκε σε αφθονία στη Γη περίπου πριν 100 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα ανθοφόρα φυτά ξεκίνησαν να παράγουν γλυκά φρούτα και νέκταρ, επιτρέποντας τη ζύμωση από ζύμες. Το ποσοστό αλκοόλης στα φρούτα αυτά κυμαίνεται γενικά από 1% έως 2%, ενώ σε υπερώριμους καρπούς, όπως ο φοίνικας, μπορεί να φτάσει το 10%.

Σε συμπερασματικές μελέτες, χιμπατζήδες στη νοτιοανατολική Γουινέα παρατηρήθηκαν να καταναλώνουν τον ζυμωμένο χυμό του φοίνικα, ενώ οι αράχνες-μαϊμούδες στο Παναμά καταναλώνουν φρούτα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 1% έως 2.5%. Η έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινη.

Ωστόσο, η επίδραση της κατανάλωσης στον βαθμό μέθης των ζώων παραμένει ασαφής. Ιστορίες για ζώα που μεθάνε, όπως ελέφαντες και μπαμπουίνοι, είναι γνωστές, αλλά δεν υπάρχει ακριβής μέτρηση της αλκοόλης που καταναλώνουν. Ορισμένα είδη έχουν αναπτύξει μεγάλη αντοχή, όπως οι δεντρομυγαλές στην Ασία, που δεν παρουσιάζουν σημάδια μέθης. Στον κόσμο των εντόμων, το αλκοόλ έχει ακόμα πιο απροσδόκητες επιδράσεις στις συμπεριφορές των ζωντανών οργανισμών.

Loading

Play