Ανακαλύψεις αστρονόμων για βιολογική δραστηριότητα σε άλλο πλανήτη εγείρουν αμφιβολίες και προσεγγίσεις που απαιτούν περαιτέρω έρευνες. Λίγες ώρες μετά την εντυπωσιακή ανακοίνωση ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχετικά με τις πιο ισχυρές ενδείξεις βιολογικής δραστηριότητας σε έναν εξωπλανήτη, αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν την αμφιβολία τους. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό The Astrophysical Journal αναλύει τον γιγάντιο πλανήτη K2-18b, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 120 ετών φωτός από τη Γη . Οι ερευνητές εντόπισαν τη φασματική παρουσία δύο αερίων — διμεθυλοσουλφίδιο και διμεθυλοδισουλφίδιο — τα οποία παράγονται στη Γη από το φυτοπλαγκτόν.
Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες διαφωνούν με τους ισχυρισμούς των ερευνητών, αμφισβητώντας τόσο την ανίχνευση όσο και την ερμηνεία των ευρημάτων. Ο Στίβεν Σμιντ από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για ισχυρές ενδείξεις», ενώ η Τέσα Φίσερ από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα συμφώνησε, τονίζοντας ότι «σχεδόν σίγουρα δεν πρόκειται για ζωή» . Ακόμα, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το αν η ανίχνευση των αερίων αποτελεί απλώς μια στατιστική ανωμαλία.
Οι ερευνητές από το Κέμπριτζ υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα λάθους περιορίζεται στο 0,3%, αλλά επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη παρατήρηση μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb για την τελική επιβεβαίωση.
Η φασματική ανάλυση, σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη, ανιχνεύει τη φασματική υπογραφή των δύο αερίων στο αστρικό φως που πέρασε μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Η ακριβής φύση του K2-18b παραμένει ασαφής, με τους ερευνητές να θεωρούν ότι ίσως πρόκειται για έναν υγρό πλανήτη, ικανό να υποστηρίξει μικροβιακή ζωή, ενώ άλλοι αμφισβητούν την ύπαρξη νερού.
Ο Κρίστοφερ Γκλέιν, πλανητικός επιστήμονας, σε πρόσφατη δήλωση ανέφερε ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν αρκούν για να τεκμηριώσουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, καταλήγοντας με χιούμορ ότι «δεν πρόκειται για ατράνταχτες αποδείξεις, εκτός αν δούμε τον ΕΤ να μας κουνά το χέρι».
Πηγή περιεχομένου: in.gr