Η Biome makers του Ισπανού Alberto Acedo, κέρδισε το χρυσό στη διεθνή διαγωνιστική πλατφόρμα Future Agro Challenge

Η Biome makers του Ισπανού Alberto Acedo, κέρδισε το χρυσό στη διεθνή διαγωνιστική πλατφόρμα Future Agro Challenge

Μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, όπου τον πρωτεύοντα λόγο είχε το κοινό που με το χειροκρότημά του αρχικά και με την λεκτική του ψήφο στη συνέχεια, αναδείχθηκε “χρυσός”, “αργυρός” και “χάλκινος” Agripreneur (αγρο-επιχειρηματίας) για το 2019. Αυτό έγινε στο πλαίσιο του παγκόσμιου τελικού της διεθνούς διαγωνιστικής πλατφόρμας Future Agro Challenge (FAC), που φιλοξενήθηκε στην ενότητα Digital Greece της 84ης ΔΕΘ και αποτέλεσε κορυφαίο γεγονός του συνεδρίου για την αγροδιατροφή “Global Agripreneurs Summit” (GAS), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα.

   Φετινός “Agripreneur 2019” στέφθηκε τελικά η εταιρεία Biome Makers του 35χρονου Ισπανού, Alberto Acedo, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2015 και ασχολείται με την γεωργία ακριβείας και την ανάλυση προγνωστικών δεδομένων στο έδαφος, με την εφαρμογή του dna μέσω της τεχνολογίας, που δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης του εδάφους.

   «Η επίλυση προβλημάτων στο έδαφος κοστίζει 23,5 δισ. δολάρια ετησίως σε συμπληρώματα και 15,2 δισ. δολάρια το χρόνο σε χημικά. Ακόμη και μετά τις θεραπείες του εδάφους, η αξία της καλλιέργειας είναι χαμηλότερη σε ποσοστό 20-40%, όλων των ασθενειών. Η τεχνολογία μας προσδιορίζει κάθε μεμονωμένη μικροβιακή συνιστώσα του εδάφους και προβλέπει τον κίνδυνο ασθενειών αρκετά νωρίς, ώστε οι γεωργικές πρακτικές να μπορούν να τροποποιηθούν για να προλαμβάνουν ενεργά την ασθένεια. Η πρόληψη της ασθένειας σε καλλιέργειες υψηλής αξίας, όπως τα οινοποιήσιμα σταφύλια και τα φρούτα και τα καρύδια, αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου να μην καταστεί μη παραγωγική η γη που προσβλήθηκε από την ασθένεια για 5-10 χρόνια, μέχρι οι καλλιέργειες να αντικατασταθούν και να τεθούν και πάλι σε πλήρη ανάπτυξη», επισήμανε ο ίδιος.

   Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Acedo, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την στέψη του ως Αγρο-Επιχειρηματίας 2019, λέγοντας: «Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί πλέον αποτελώ μέρος του δικτύου που έχει στηθεί σε 64 χώρες. Αναγκάστηκα να μεταφέρω τη δραστηριότητά μου στην Αμερική προκειμένου να καταστήσω την ιδέα μου παγκόσμια και να έχει το μέγιστο δυνατό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην ΕΕ. Οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό και δυστυχώς η ανθρωπότητα χάνει έδαφος κάθε ημέρα, που αποτελεί τη βάση για τη τροφή μας και πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του. Η δραστηριότητά μας στην Biomaker, δεν είναι μόνο καινοτόμα, αλλά είναι και η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα της εφαρμογής του dna μέσω της τεχνολογίας και να γίνει διάγνωση του εδάφους. Έτσι μπορούμε να προτείνουμε τις βέλτιστες λύσεις για τη βιωσιμότητα και προστασία του». Σε ερώτηση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτεται και δήλωσε ενθουσιασμένος με τις ιστορικές γωνιές της παντού, αλλά και την έντονη παρουσία του θαλάσσιου στοιχείου που διαθέτει.

   Οι “μάχες”

         Οι τέσσερις προκρινόμενοι, από τους συνολικά 60 startuppers που συμμετείχαν στον φετινό τελικό του διαγωνισμού FAC, έδωσαν πραγματική “μάχη” προκειμένου να πάρουν με το μέρος τους το κοινό, και ανά δυάδες επάνω στην κεντρική σκηνή εντός του περιπτέρου 6 στη ΔΕΘ, “κονταροχτυπιόνταν” με τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις που τους απηύθυνε η συνιδρυτής της ελληνικής οργάνωσης Industry Disruptors – Game Changers (ΙD – GC), Κάρλα Τάνας.

         Για την τρίτη και τέταρτη θέση «κονταροχτυπήθηκαν» οι εταιρείες Swarmfarm, από την Αυστραλία και η Νasekomo από τη Βουλγαρία, με το κοινό να δίνει το “χάλκινο” μετάλλιο στην πρώτη.

         Με τον φετινό νικητή του διεθνούς διαγωνισμού FAC, αναμετρήθηκε ο καναδός Yahoel Van Essen της Eleos Robotics, με τον ίδιο να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι τεράστια επιτυχία για εμάς να κερδίσουμε τη δεύτερη θέση σε αυτόν τον σημαντικό διαγωνισμό, ιδίως σε αυτήν την καίρια περίοδο που διανύουμε σαν νεοφυής επιχείρηση, αναζητώντας με ακρίβεια το κοινό μας, τους μετόχους μας, χρηματοδότηση, αλλά και το κοινό γενικά. Περισσότερες από 1000 εταιρείες του κόσμου δήλωσαν συμμετοχή σε αυτόν διαγωνισμό και η Eleos Robotics κέρδισε τη δεύτερη θέση, παρά το γεγονός ότι μετράμε μόλις τρία χρόνια ζωής, ενώ πριν από έναν χρόνο αναρωτιόμασταν αν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε στον παγκόσμιο ιστό”. Σε ερώτηση για τη πόλη της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος με το φαγητό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έχετε το καλύτερο φαγητό στον κόσμο”, αν και εξέφρασε τη δυσκολία του με την υψηλή θερμοκρασία.

         Στο μεταξύ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρήκε και μίλησε με τον περσινό Agripreneur του διαγωνισμού FAC, τον David Davies που ίδρυσε τον οργανισμό AgUnity, με αντικείμενο να βοηθήσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα με χαμηλό εισόδημα να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Η AgUnity παρέχει μια λύση smartphone και blockchain που βελτιώνει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία για μικροκαλλιεργητές και χρησιμοποιείται επίσης ως πλατφόρμα για μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κινητής τραπεζικής για τους οικονομικά αποκλεισμένους και της συλλογής δεδομένων για τους ανεπτυγμένους αγρότες.

         Οπως είπε ο ίδιος, «κερδίζοντας τον τίτλο του Αγρο-Επιχειρηματία, σου δίνονται τα κλειδιά για όλες τις πόρτες που θέλεις να ανοίξεις προκειμένου να μεταφέρεις την επιχείρησή σου όπως επιθυμείς και έχεις οραματιστεί, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που δίνονται στον νικητή του FAC, είναι η προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι γνωρίζοντας ότι το ρίσκο της επένδυσής τους θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, λόγω της βράβευσης που έχεις λάβει σε έναν τόσο σημαντικό διαγωνισμό, είναι πιο δεκτικοί στα αιτήματά σου».

         Μεταξύ άλλων, ο κ. Davies δήλωσε εντυπωσιασμένος από τους Έλληνες startuppers, λέγοντας χαρακτηριστικά: «κάνουν καταπληκτική δουλειά και σημαντική για το μέλλον της ανθρωπότητας, ενώ με συναρπάζει το πάθος τους».

         Υπογραμμίζεται ότι ο “Agripreneur of the Year 2019”, θα λάβει υποστήριξη, για ένα έτος, αξίας 180.000 ευρώ προσαρμοσμένη στις ανάγκες της, από το δίκτυο των συνεργατών των Industry Disruptors – Game Changers, ο αργυρός πριμοδοτείται με το ποσό των 50.000 ευρώ σε υπηρεσίες που χρειάζεται και ο χάλκινος με 25.000 ευρώ.

         Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια το «Global Agripreneurs Summit» (GAS), στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται και ο FAC, διοργανώθηκε σε Κολομβία, Νότιο Αφρική και Τουρκία.

         Το Future Agro Challenge (FAC) είναι ο μεγαλύτερος διεθνής επιχειρηματικός διαγωνισμός που ανακαλύπτει καινοτόμα startups από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στο agtech, δηλαδή, τον πρωτογενή και τον αγροδιατροφικό τομέα και αντιμετωπίζουν εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. Το FAC παρέχει βασικά εργαλεία και ευκαιρίες για να βοηθήσει τα startups να αναπτυχθούν και να επεκταθούν σε νέες αγορές. Με στόχο να δημιουργήσει παγκόσμιο αντίκτυπο, το FAC αυξάνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των καινοτόμων επιχειρηματιών, των επενδυτών και άλλων φορέων, για να επηρεάσει τις εθνικές πολιτικές και να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις.

   Το FAC ξεκίνησε από την Ελλάδα, την διασταύρωση τριών ηπείρων και την πηγή της διάσημης μεσογειακής διατροφής, και εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό, που διοργανώνεται διεθνώς από τους Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC).

   Έλενα Αλεξιάδου

Πηγή φωτογραφίας: Future Agro Challenge (FAC)

And the winner of this year's Future Agro Challenge is… Biome Makers!!! Congratulations to Eleos Robotics for 2nd…

Gepostet von Future Agro Challenge am Dienstag, 10. September 2019

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading