«Ξεκίνησε μια εμπροσθοβαρής, θα έλεγα, κίνηση της κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας» υπογράμμισε ο βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, για τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης και την πορεία της οικονομίας.
Όπως είπε ο κ. Γκιουλέκας, πρόκειται για «καθιερωμένες συναντήσεις που πρέπει να γίνονται, αλλά δεν πρέπει ούτε να ξεκινούν, ούτε να σταματούν σε αυτή τη συνάντηση που γίνεται παραμονές της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι συναντήσεις πρέπει να γίνονται συνεχώς (…).Νομοτελειακά η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η Μακεδονία και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, άρα με την έννοια αυτή είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι δυνάμεις μας είναι πολύ ισχυρές στη Βόρεια Ελλάδα. Θέλουμε το κράτος να σταθεί δίπλα όσο το δυνατόν περισσότερο, για να εξασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες προκειμένου η Βόρεια Ελλάδα να αναπτυχθεί μία ώρα αρχύτερα».
Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ο κ. Γκιουλέκας τόνισε: «ξεκινώντας από τη χθεσινή επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, είχαμε καιρό να δούμε πραγματικά έναν Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δεν πηγαίνει να ζητήσει από το Βερολίνο συγκεκριμένες διευκολύνσεις, ρυθμίσεις και οτιδήποτε άλλο, αλλά πηγαίνει να συζητήσει με τους Γερμανούς εκπροσώπους, με τους Γερμανούς επιχειρηματίες και να τους προσκαλέσει να έρθουν στην Ελλάδα, να επενδύσουν στην Ελλάδα προσπαθώντας να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπαίνει σε έναν δρόμο ανάπτυξης με ένα τελείως διαφορετικό οικονομικό σχέδιο, όχι με ένα σχέδιο το οποίο προσπαθεί απλώς να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης μέσα από τις επενδύσεις και μέσα από το οικονομικό πρόγραμμα που έχει η κυβέρνηση».
Ερωτηθείς για το εάν τέθηκε το θέμα των υπερπλεονασμάτων στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο κ. Γκιουλέκας σημείωσε ότι «είναι ένα θέμα που θα τεθεί μέσα στο 2020, τον επόμενο χρόνο», διότι – όπως συμπλήρωσε – «προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο είναι πρώτα από όλα να χτίσουμε και να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία ως χώρα».
Για το θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Γκιουλέκας είπε πως «το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ σε μια κυβέρνηση που αριθμεί πενήντα ημέρες πολιτικού βίου, ρίχνοντας τις ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση νομίζω ότι είναι κάτι που ακόμα και στον πιο αδαή που μας παρακολουθεί δεν μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα κάτι τέτοιο», προσθέτοντας πως «η ΔΕΗ δεν εκχωρείται σε ιδιώτες, παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά βεβαίως χρειάζονται οπωσδήποτε κάποιες κινήσεις διορθωτικές για να μπορέσει η ΔΕΗ να παραμείνει στα πόδια της. Αυτές οι κινήσεις γίνονται με ένα συγκεκριμένο στόχο: Τη βιωσιμότητα της επιχείρησης αλλά και τη μη επιβάρυνση των Ελλήνων καταναλωτών, ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων. Οι όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος (…) δεν θα μετακυλιστούν στο πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή ρεύματος».
Όπως επισήμανε ο κ. Γκιουλέκας «πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιος είχε την ευθύνη για τη ΔΕΗ, ποιος απαξίωσε τη ΔΕΗ. Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έχει πέσει στο 1/7 της αξίας που είχε το 2014».
*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης