Άμεσα μέτρα για τη φασολοπαραγωγή ζητούν οι αγρότες της Πρέσπας

Άμεσα μέτρα για τη φασολοπαραγωγή ζητούν οι αγρότες της Πρέσπας

Τη λήψη μέτρων για την προστασία της φασολοπαραγωγής στη χώρα, κυρίως κατά των ελληνοποιήσεων, που “πραγματικά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο”, ζητάει ο Κώστας Ναλμπαντίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Πελεκάνος”, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνται στην ακριτική περιοχή του εθνικού δρυμού των Πρεσπών.

“Κάθε πέρυσι και καλύτερα”, λέει ο κ. Ναλμπαντίδης, περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο και σημειώνει πως “εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κυρίως κατά των ελληνοποιήσεων που πραγματικά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ειλικρινά δεν βλέπω να στεκόμαστε όρθιοι για πολύ ακόμη”.

Ο ίδιος δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, όπως λέει, ότι στο άμεσο μέλλον “θα γίνουν κινήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που τελικά θα μας δώσουν το φιλί της ζωής και θα γλιτώσουμε έτσι από την καταστροφή”. Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει, προκύπτει από τις πρώτες επαφές που είχαν οι φασολοπαραγωγοί με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου.

Πάγια πρόταση του συνεταιρισμού, αναφέρει ο πρόεδρος του “Πελεκάνου”, παραμένει η λειτουργία του ηλεκτρονικού τιμολογίου από την Πολιτεία “έτσι ώστε να επιτευχθεί ο έλεγχος των μεσαζόντων που αισχροκερδούν επαίσχυντα εις βάρος των παραγωγών”.

Έμφαση στην εξωστρέφεια

Πάντως, οι φασολοπαραγωγοί της Πρέσπας, όπως λέει ο πρόεδρός τους, δεν μένουν με “σταυρωμένα χέρια” και αναζητούν διαρκώς διέξοδο για να προωθήσουν το προϊόν τους στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, οι φασολοπαραγωγοί του “Πελεκάνου”, πραγματοποιούν εξαγωγές δέκα τόνων φασολιών Πρεσπών στις ΗΠΑ, ενώ “βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την αποστολή του προϊόντος μας και στην αγορά της Ρουμανίας”.

Υπενθυμίζεται ότι η εντατική προσπάθεια για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του προϊόντος “μετρά”  δύο χρόνια και σύμφωνα με τον κ. Ναλμπαντίδη, “μπορεί η έξοδος στο εξωτερικό να αποτελεί μονόδρομο για εμάς, ως αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, αλλά και συνεπεία των ελληνοποιήσεων, που πραγματικά αποτελούν μάστιγα για εμάς, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές μας μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα”.

Ωστόσο, έχει ήδη επιχειρηθεί άνοιγμα σε διάφορες αγορές της Ευρώπης αλλά και στη Σαουδική Αραβία, αλλά πάντα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του “Πελεκάνου”, “σκοντάφτουμε στην τιμή, με τα κινέζικα να διατίθενται σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για τους καταναλωτές”.

Ωστόσο, με πίστη στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους, οι φασολοπαραγωγοί της Πρέσπας δεν υποκύπτουν σε εξευτελιστικές, όπως τις χαρακτηρίζει, τιμές.

Το κόστος παραγωγής για τον αγρότη κυμαίνεται στα 2,20 ευρώ ανά κιλό, αυξημένο κατά 20% την τελευταία διετία, με την τιμή παραγωγού να εντοπίζεται στην περιοχή των 3 ευρώ το κιλό, σημειώνει ο κ. Ναλμπαντίδης και προσθέτει:

“Μετά βλέπεις στο ράφι να διατίθεται το προϊόν που παράγεις και πουλάς στα 3 ευρώ το κιλό, στην τιμή των 4 και 5 ευρώ, αλλά και 8 ευρώ. Η αισχροκέρδεια στη χώρα μας ολοένα και μεγαλώνει και εμείς οι παραγωγοί βουλιάζουμε, λόγω υψηλής πλέον φορολογίας και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Κάτι πρέπει να γίνει”.

Για τις “ελληνοποιήσεις” φασολιών, που ο ίδιος υποστηρίζει ότι γίνονται, ο κ. Ναλμπαντίδης αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες που παράγονται στις Πρέσπες είναι 1.500-2.500 τόνοι ετησίως και ανάλογα με την χρονιά, και οι πρώτες ποσότητες φθάνουν στην ελληνική αγορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου για τα “πλακέ” φασόλια Πρεσπών, και από τέλος Οκτωβρίου τα μεγαλόσχημα, “γίγαντες” και “ελέφαντες”, ωστόσο, “βλέπουμε στην ελληνική αγορά να διακινούνται φασόλια Πρεσπών από τέλος Αυγούστου”.

Για τον λόγο αυτό, υπενθυμίζει ότι “τα φασόλια Πρεσπών πέφτουν στην ελληνική αγορά από το τέλος Οκτωβρίου και όχι νωρίτερα” και “ο καταναλωτής που θα δει φασόλια Πρεσπών νωρίτερα, να είναι σίγουρος ότι δεν είναι αυθεντικά, αλλά μαϊμού”.

Αναφορικά με την παραγωγή του 2018, ο κ. Ναλμπαντίδης επισημαίνει ότι υπάρχει απόθεμα 15% και υπενθύμισε ότι οι 29 και όχι πια 34 φασολοπαραγωγοί του “Πελεκάνου” -έφυγαν από τον συνεταιρισμό λόγω των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών-καλλιεργούν φασόλια σε έκταση 3.500 στρεμμάτων, ενώ στην ακριτική περιοχή συνολικά 200 οικογένειες δουλεύουν σε 10.000 στρέμματα.

Αναφερόμενος στην περίοδο συγκομιδής, που καλώς εχόντων των πραγμάτων ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τους εργάτες γης (περίπου 500 απασχολούνται στην περιοχή), σημειώνοντας ότι “τότε θα φανεί και η ζημιά που προκάλεσε η κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου 2019 στην παραγωγή μας, ποιοτικά και ποσοτικά”.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play