Διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω social media

Νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού N.C.M.E.C. (National Center for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν στην ελληνική Επικράτεια ηλεκτρονικά ίχνη χρήστη του Διαδικτύου, ο οποίος, αποκτώντας πρόσβαση σε ιστoσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κατείχε και είχε πρόσφορα προς διαμοιρασμό αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ακολούθησε ψηφιακή-διαδικτυακή έρευνα, κατά την οποία προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν σε σύνδεση Διαδικτύου που χρησιμοποιούσε ο εν λόγω άνδρας.

Σχηματίστηκε δικογραφία

Σε έρευνα σε δύο σπίτια του, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο κινητά τηλέφωνα.

Τα κατασχεθέντα αυτά ψηφιακά μέσα απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Με την ευκαιρία, η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 111 88
  • Με e-mail στο: ccu @ cybercrimeunit . gov . gr
  • Μέσω Twitter: @ CyberAlertGR
  • Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας: https :// goo . gl / UWkku 9
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smart phones): CYBERKID.

Σχετική ενημέρωση υπάρχει και στον δικτυακό τόπο: http :// cyberalert . gr / feelsafe /