Αδέσποτες σφαίρες «θερίζουν» στο Μενίδι

Αδέσποτες σφαίρες «θερίζουν» στο Μενίδι

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

Την ώρα που οι αδέσποτες σφαίρες συνεχίζουν να «θερίζουν» στο Μενίδι, αγωγή σε βάρος του Δημοσίου κατέθεσε η οικογένεια του αδικοχαμένου Μάριου Σουλούκου.

Πρόκειται για το 11χρονο αγοράκι το οποίο τον Ιούνιο του 2017 έχασε τη ζωή του εντελώς ξαφνικά και άδικα από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι. Ένα περιστατικό το οποίο δεν συμβαίνει πρώτη φορά στην περιοχή καθώς στο παρελθόν και άλλοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί από «αδέσποτους» πυροβολισμούς, δείγμα της ανομίας και της παραβατικότητας που υπάρχει στην περιοχή.

Η αγωγή η οποία κατατέθηκε διά μέσου του πληρεξούσιου δικηγόρου της οικογένειας και γνωστού ποινικολόγου, Θεόδωρου Μαντά, στρέφεται συγκεκριμένα σε βάρος του Δημοσίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Αχαρνών. Στην αγωγή γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για «βαρύτατες παραλείψεις» και «εγκληματική αδιαφορία» η οποία εκτείνεται σε βάθος χρόνου παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των δημοτών, σε συνδυασμό με την έλλειψη κατάλληλης αστυνόμευσης της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνεται στην αγωγή, ότι αμέτρητες επιστολές διαμαρτυρίας έχουν φτάσει στο Δήμο Αχαρνών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι οποίες αναφέρονται στο εκτεταμένο πρόβλημα εγκληματικότητας και παραβατικότητας που παρουσιάζει η περιοχή.

Ωστόσο οι επιστολές αυτές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση όλα αυτά τα χρόνια παρά τις επίμονες εκκλήσεις των κατοίκων και τα καθημερινά περιστατικά που τους συγκλόνιζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι ενδείξεις προμήνυαν το κακό στο Μενίδι…

Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή στο Μενίδι παρουσιάζει χαρακτηριστικά «γκετοποίησης» εδώ και πολλά χρόνια. Οι παραβατικές συμπεριφορές είναι συχνές, ενώ πυροβολισμοί ακούγονται επί καθημερινής βάσεως με την ελληνική πολιτεία να παρακολουθεί αμέριμνη.

«Η ευθύνη του Δημοσίου, όπως αυτή προκύπτει από τις παραλείψεις των οργάνων του, καθώς και το γεγονός ότι το φαινόμενο των «άσκοπων πυροβολισμών» που οδήγησε στη δολοφονία του ανήλικου Μάριου δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση πρωτόγνωρο συμβάν και μπορούσε ως εκ τούτου να έχει αποφευχθεί, αν το Δημόσιο είχε λάβει τα κατάλληλα προς τούτο μέσα, αποδεικνύεται από την πληθώρα παρόμοιων περιστατικών που προμήνυαν την τραγική αυτή εξέλιξη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σωρεία περιστατικών και αδιαφορία από την πολιτεία

Παρόμοια περιστατικά με «αδέσποτες» σφαίρες έχουν καταγγελθεί ουκ ολίγες φορές στο Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών Αττικής. Στις 29 Μαΐου 2011 κάτοικος της περιοχής για παράδειγμα υπέβαλλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, όταν το σπίτι του χτυπήθηκε από σφαίρα. Συγκεκριμένα όπως κατήγγειλε στις αρχές, ενώ ο ίδιος ήταν ξαπλωμένος άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και διαπίστωσε ότι ένα βλήμα αγνώστου διαμετρήματος είχε τρυπήσει το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας και είχε καταλήξει στον τοίχο.

Την ίδια περίοδο ένα πεντάχρονο κορίτσι δέχθηκε επίσης αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν σε νηπιαγωγείο της περιοχής κατά τη διάρκεια διαλείμματος. Η ανήλικη διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Παν. και Αγλαΐα Κυριακού» όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε «θλαστικό τραύμα στην αριστερή κροταφική περιοχή και μικρό αιμάτωμα στην αριστερή κροταφογναθική περιοχή από βολίδα πυροβόλου όπλου», η οποία αφαιρέθηκε χειρουργικά.

Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν το τελευταίο περιστατικό, καθώς λίγο καιρό μετά μία 70χρονη γυναίκα δέχτηκε «αδέσποτη σφαίρα» στην ωμοπλάτη της την ώρα που βρισκόταν στη βεράντα του σπιτιού της.

Το εξωφρενικό είναι ότι παρόμοια συμβάντα συνεχίστηκαν στην περιοχή και μετά τη δολοφονία του 11χρονου Μάριου Σουλούκου. Συγκεκριμένα λίγες μέρες μετά το τραγικό περιστατικό μία «αδέσποτη» σφαίρα καρφώθηκε δίπλα σε οδηγό αστικού λεωφορείου τη στιγμή που ο ίδιος οδηγούσε και το λεωφορείο ήταν γεμάτο κόσμο, δίχως ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Τον Φεβρουάριο του 2018, ένα ακόμα εξάχρονο κορίτσι παραλίγο να χάσει τη ζωή του μπροστά στα μάτια του παππού του, όταν επιστρέφοντας από το 1ο δημοτικό σχολείο Αχαρνών, «μία αδέσποτη σφαίρα πέρασε ξυστά από το μικρό κορίτσι και καρφώθηκε δίπλα στο πόδι του παιδιού».

Η εγκληματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή επιβεβαιώνεται επίσης και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών, από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2017 έχουν σχηματισθεί 339 δικογραφίες με κύριο και βαρύτερο από τα τυχόν συρρέοντα εγκλήματα τον Ν.2168/1993 «Περί Όπλων». Επιπλέον από το 2015 μέχρι και το 2017 στο ίδιο Τμήμα έχουν σχηματιστεί 671 δικογραφίες περί διατάξεως της κοινής ησυχίας.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο Μάριος Σουλούκος έχασε τη ζωή του το βράδυ της 8ης Ιουνίου 2017. Το παιδί βρισκόταν στο χώρο του 6ου δημοτικού σχολείου Αχαρνών όπου είχε προγραμματισθεί σχολική γιορτή ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Μάλιστα στο σχολείο αυτό εργαζόταν και η μητέρα του 11χρονου Μάριου ως δασκάλα. Στον προαύλιο χώρο του σχολείου βρισκόταν συνολικά 270 παιδιά, 25 δάσκαλοι αλλά και 700 γονείς ή άλλα συγγενικά πρόσωπα των παιδιών. Επρόκειτο για μια συνηθισμένη γιορτή σαν αυτή που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας και στην οποία συγκεντρώνονται οι γονείς για να καμαρώσουν τα παιδιά τους.  Ξαφνικά ένας μαθητής ειδοποίησε τη μητέρα του μικρού Μάριου.  «Κύρια, κυρία, ο Μάριος είναι κάτω» είπε στη μητέρα του. Η ίδια γυρνώντας πίσω αντίκρισε το γιο της πεσμένο μπρούμυτα,  εντελώς ακίνητο και με το αριστερό μέρος του προσώπου του να ακουμπάει στο έδαφος.

«Η πρώτη μου κίνηση μόλις τον αντίκρισα ήταν να τον γυρίσω ανάσκελα. Προσπάθησα να τον συνεφέρω, του μιλούσα αλλά δεν ανταποκρινόταν. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι από το πίσω μέρος του κεφαλιού του υιού μου έτρεχε αίμα στο έδαφος. Παρόλο το σοκ της στιγμής καταλάβαινα ότι το παιδί μου δεν ήταν καλά και ότι είχε συμβεί κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Τη στιγμή αυτή που το παιδί ήταν στο έδαφος πλησίασε και ο σύζυγός μου, μαζί με την μικρή κόρη μας. Ανάμεσα στον κόσμο που είχε μαζευτεί βρισκόταν και μία ιατρός-αναισθησιολόγος η οποία έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον Μάριο μαζί με άλλους γονείς που γνώριζαν πρώτες βοήθειες, ενώ εγώ φώναζα να καλέσει κάποιος ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο έφτασε τελικά σε 20 περίπου λεπτά μαζί με την αστυνομία που είχε επίσης κληθεί και ο ιατρός του ΕΚΑΒ προχώρησε επιτόπου σε διασωλήνωση του Μάριου, ο οποίος εξακολουθούσε να αιμορραγεί από το κεφάλι».

Η μητέρα του μικρού Μάριου περιγράφει επίσης και όλα όσα έγιναν στη συνέχεια. Το παιδί διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Παίδων». Παρά τις προσπάθειες όμως των γιατρών δεν κατάφερε να σωθεί.

«Από το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έφτασε επετράπη σε εμένα να συνοδεύσω το παιδί και να καθίσω στη μπροστινή θέση του ασθενοφόρου, δίπλα στον οδηγό και με το περιπολικό να προπορεύεται φτάσαμε στο νοσοκομείο «ΠΑΙΔΩΝ Αγλαΐας Κυριακού». Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής ο ιατρός του ΕΚΑΒ με ενημέρωνε ότι το παιδί δεν αντιδράει ενώ ο σύζυγός μου ακολουθούσε το ασθενοφόρο με το αυτοκίνητο ενός πατέρα από το σχολείο. Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο ο υιός μας εισήχθη κατ’ ευθείαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και έκτοτε περιμέναμε έξω αγωνιώντας. Οι ιατροί μας ενημέρωσαν κάποια στιγμή ότι το παιδί είχε καρδιακή λειτουργία και ότι θα τον πήγαιναν για αξονική τομογραφία. Μετά το πέρας μιάμισης περίπου ώρας, διάστημα κατά το οποίο δεν είχαμε περαιτέρω ενημέρωση από τους ιατρούς, μας κάλεσαν στον γραφείο τους όπου μας ενημέρωσαν για τις προσπάθειες που κατέβαλαν και μας ανακοίνωσαν το θάνατο του υιού μας».

Η ιατροδικαστική έκθεση

Οι γονείς του μικρού Μάριου ζητούσαν από τους γιατρούς να μάθουν την αιτία θανάτου του γιου τους. Οι γιατροί ισχυρίζονταν ότι ίσως επρόκειτο για παθολογικά αίτια ή ίσως το χτύπημα στο κεφάλι ήταν πολύ σφοδρό. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι τραγικό είχε συμβεί. Κάποιος που πυροβολούσε άσκοπα στην περιοχή είχε στερήσει τη ζωή από το μικρό Μάριο. Την επόμενη μέρα, η ιατροδικαστική έκθεση αποκάλυψε τι είχε συμβεί.

«Ψηλαφώντας το κεφάλι του παιδιού μας όμως, διέκρινα ένα εξόγκωμα στο πάνω πίσω μέρος του κεφαλιού το οποίο αδυνατούσα εκείνη τη στιγμή να κατανοήσω τι ήταν. Η διαίσθησή μου όμως και οι κανόνες της κοινής λογικής μου υπαγόρευαν ότι δεν είναι δυνατό να πέφτεις μπρούμυτα –όπως ακριβώς έπεσε ο υιός μας Μάριος- και η αιμορραγία να ξεκινάει από το πίσω μέρος του κεφαλιού. Τελικώς, την επόμενη ημέρα το πρωί, ήτοι την 9η Ιουνίου 2017 και περί ώρα 11:00π.μ. επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μας με την ανακοίνωση της ιατροδικαστικής έκθεσης, στην οποία πρώτη φορά επισήμως ανεγράφη ότι κατά τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής εντοπίστηκε βολίδα πυροβόλου όπλου που είχε προκαλέσει ωστική βλάβη και βλάβη στον εγκέφαλο». Ο μικρός Μάριος Σουλούκος είχε χάσει τη ζωή του από «βαριές κακώσεις κεφαλής ως εκ βολίδος πυροβόλου όπλου προκληθείσες».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Loading

[ajax_load_more id="1826654094" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true"]