Αδιέξοδο με τους οικογενειακούς γιατρούς: 1000 γιατροί για 10 εκ. ασφαλισμένους

Αδιέξοδο με τους οικογενειακούς γιατρούς: 1000 γιατροί για 10 εκ. ασφαλισμένους

Το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας καταρρέει πριν καλά καλά ξεκινήσει.

Ούτε καν 1.000 οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν σήμερα, προκειμένου να καλύψουν… δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Και μπορεί προς το παρόν να μη λειτουργεί «αυστηρά» ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, ωστόσο, από 1ης Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα χρειάζονται παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό για υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, ήδη η λήξη των συμβάσεων σχεδόν 2.000 γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ και η έναρξη των νέων συμβάσεων (1η Αυγούστου), αλλά μόνο από 600 γιατρούς, έχει δημιουργήσει μπλάκ άουτ.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης αναμένεται να φανεί με τις πρώτες ιώσεις όταν οι ασφαλισμένοι δεν θα βρίσκουν ιδιώτη γενικό γιατρό, παθολόγο ή παιδίατρο χωρίς να πληρώσουν.

Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο, από το ότι οι πολίτες θα υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για ιατρικές επισκέψεις.

Τεράστιο πρόβλημα με τους γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους με σύμβαση ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συμβάσεις που είχαν αυτοί οι γιατροί έληξαν στις 31 Ιουλίου και από την 1η Αυγούστου ισχύουν οι νέες συμβάσεις, αυτές του οικογενειακού γιατρού, στο πλαίσιο της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μόνο που είναι μόνο 600, από τους σχεδόν 2.000 γιατρούς που ήταν πριν την 1η Αυγούστου.

Οι ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ, έχουν αφήσει τους πολίτες κυριολεκτικά χωρίς γιατρούς!

Μια απλή περιήγηση στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας (rdv.ehealthnet.gr) το αποδεικνύει.

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια

Την ίδια ώρα, αυτό τον ένα μήνα, από την 1η Αυγούστου, που είναι σε ισχύ οι «οικογενειακοί» γιατροί του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν ένα σωρό γραφειοκρατικά εμπόδια.

Οπως για το ότι οι γιατροί δεν έχουν λάβει ακριβείς οδηγίες για το νέο σύστημα. Αλλά ούτε και οι πολίτες δεν έχουν κατανοήσει το ότι πρέπει να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για «την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης αναφέρει ότι «ο Ελληνας ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να προασπίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και την πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) καλεί το υπουργείο Υγείας να «αναλογισθεί τις ευθύνες της για τη Δημόσια Υγεία και να αναστείλει την απόλυση των παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων τους οποίους άμεσα χρειάζεται ο πληθυσμός, αφήνοντας κατά μέρος τις ιδεοληψίες του».

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την έναρξη ισχύος του οικογενειακού γιατρού, ενώ καλεί όσα μέλη της κρίνουν ότι θίγονται έντονα οικονομικά να προσφύγουν δικαστικά.

Loading