Αθώος ο Βίκτωρας Ρέστης για το σκάνδαλο με τα δάνεια

Αθώος Βίκτωρας Ρέστης και λοιποί κατηγορούμενοι για υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο και είχε οδηγήσει στην παραπομπή τους στο εδώλιο.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας τους απάλλαξε από την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, αδικήματα που αποδίδονταν κατά περίσταση και συνδέονταν με δάνεια ύψους  περίπου 61 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία είχε χορηγήσει  η τράπεζα FBB συμφερόντων του εφοπλιστή, Βίκτωρα Ρέστη, σε ναυτιλιακές εταιρείες την περίοδο 2009-2011.

Δικάζονταν ακόμη 10 άτομα

Για την υπόθεση εκτός από τον Βίκτωρα Ρέστη δικάζονταν και άλλα δέκα άτομα, εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών και  στελέχη της τράπεζας.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα μέλη της Επιτροπής δανείων της τράπεζας και ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος, Βίκτωρ Ρέστης, κατά τη διαχείριση της περιουσίας της τράπεζας συμμετείχαν στη διαδικασία έγκρισης δανείων, συνολικού ύψους 62.250.000 δολαρίων ΗΠΑ προς νομικά πρόσωπα και εκταμίευσης από την τράπεζα των αντίστοιχων ποσών, ενεργώντας κατά παράβαση των υποχρεώσεών τους και των αρχών της πιστοδοτικής πολιτικής της τράπεζας, όπως αυτές καθορίζονται στο Εγχειρίδιο Χρηματοδότησης.

Οι ναυτικές υποθήκες πλοίων ιδιοκτησίας

Φέρονταν δε να έλαβαν προς εξασφάλιση των απαιτήσεων της τράπεζας ναυτικές υποθήκες πλοίων ιδιοκτησίας των πιστούχων, οι οποίες ήταν επισφαλείς για την τράπεζα, “δεδομένου ότι είχε σημειωθεί σημαντική πτώση της αξίας των πλοίων ήδη από τα τέλη του 2008, όταν η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε και τον κλάδο της ναυτιλίας, και ενώ έκτοτε η τράπεζα δεν ήταν επαρκώς κεφαλοποιημένη για την κάλυψη των αναλαμβανομένων κινδύνων, ιδίως στον κλάδο της ναυτιλίας, γεγονός που είχε κατ’ επανάληψη επισημανθεί από την ΤτΕ, η οποία υποδείκνυε διαρκώς την ανάγκη μείωσης των χορηγήσεων στον κλάδο αυτό”.

Πότε δόθηκαν τα δάνεια

Τα δάνεια είχαν δοθεί την περίοδο 2009 – 2012 σε εταιρίες με έδρα μεταξύ άλλων τις νήσους Μάρσαλ και τη Λιβερίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μέτοχός τους ήταν η ίδια η οικογένεια του Βίκτωρα Ρέστη.

Σύμφωνα όμως με την απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου που υιοθέτησε ανάλογη εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας    δεν αποδείχτηκε  ότι τα επίμαχα δάνεια  δόθηκαν  χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις καθώς και ότι η χορήγησή τους επηρέασε την κεφαλαιακή επάρκεια τηςFBB  με συνέπεια να προσφύγει σε  χρηματοδότηση από τον  Έκτακτο  Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.