Ανησυχία για τις ρηγματώσεις στα χωριά γύρω από το ορυχείο Αμυνταίου

Ανησυχία για τις ρηγματώσεις στα χωριά γύρω από το ορυχείο Αμυνταίου

Με κατεπείγον έγγραφο προς την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, ζήτησε την πραγματοποίηση έκθεση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης των περιοχών των τοπικών κοινοτήτων Αναργύρων, Βαλτόνερων, Πεδινού, Ροδώνα και Φανού του Δήμου Αμυνταίου.

Σκοπός της μελέτης είναι η εξέταση των φαινομένων κατολίσθησης, των επιπτώσεων τους, καθώς και η εκτίμηση της επικινδυνότητας για τους οικισμούς, το οδικό δίκτυο και άλλα έργα, μετά την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, στις 10 Ιουνίου 2017, που είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει μέρος του χωριού Ανάργυροι και να προκαλέσει ζημιές στους δρόμους και τα δίκτυα της περιοχής. Μάλιστα, οι παραπάνω περιοχές είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Έντονη η ανασφάλεια των κατοίκων» λέει ο δήμαρχος

Ο δήμος Αμυνταίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχει ζητήσει τη συνέχιση για ορισμένο χρονικό διάστημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τις παραπάνω περιοχές, προκειμένου να ολοκληρωθούν ορισμένες εργασίες, που θα κάνουν την ζωή των κατοίκων ασφαλή και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος, Κωσταντίνος Θεοδωρίδης, «έχουμε ζητήσει από την πολιτική προστασία τη λεπτομερή αποτύπωση της κατάστασης, που υπάρχει στην περιοχή αφού τα ορατά ρήγματα που διαπερνούν τους παραπάνω οικισμούς συνεχίζουν να δημιουργούν έντονη ανασφάλεια στην καθημερινότητα των κατοίκων».

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι αναφορές των κατοίκων που φθάνουν στο δημαρχείο κάνουν λόγο για «διεύρυνση των ορατών ρηγμάτων που διασχίζουν τις περιοχές αυτές» και για όλα αυτά ζητούμε «την υπεύθυνη επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση από αρμόδιους, όπως είναι το ΙΓΜΕ, προκειμένου να καταλήξουμε στο τι πρέπει να γίνει για την ασφαλή καθημερινότητα των κατοίκων».

Εκκένωση του χωριού των Αναργύρων

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, λόγω της επικινδυνότητας αποφασίστηκε η εκκένωση του χωριού των Αναργύρων και στην συνέχεια, με νομοθετική ρύθμιση, η απαλλοτρίωση του οικισμού και η μετεγκατάσταση των κατοίκων σε άλλη περιοχή.

Όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γέρου, «έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ακινήτων και των ενστάσεων και αναμένεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος η κήρυξη της απαλλοτρίωσης».

Επίσης, ως το τέλος του 2018 αναμένεται να έχουν κατατεθεί τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποιεί στη συγκεκριμένη περιοχή για τις αιτίες και την επικινδυνότητα των ρηγματώσεων το εργαστήριο του καθηγητή Σεσμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ευθύμιου Λέκκα, για λογαριασμό της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας.

Ως αποτέλεσμα του Μνημονίου Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ο Δήμος Αμυνταίου θα πρέπει να ενημερωθεί από το ΙΓΜΕ σχετικά με την επικινδυνότητα του φαινομένου και την ασφάλεια των επηρεαζόμενων κατασκευών της περιοχής, ενώ θα έχει στα χέρια του και τεχνικές προτάσεις με στόχο τον άμεσο περιορισμό των επιπτώσεων.

Loading

Play