Απολογιών συνέχεια για την κάρτα υγείας της ΕΠΟ

Απολογιών συνέχεια για την κάρτα υγείας της ΕΠΟ

Γ. Παπαδημητρόπουλος

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο με την κάρτα υγείας των ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ.

Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία φέρεται να ζημίωσε την περιουσία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με εκατομμύρια ευρώ και απασχόλησε τόσο τις δικαστικές, όσο και τις ελεγκτικές αρχές της χώρας. Αν και το έργο δεν λειτουργούσε, εντούτοις η ΕΠΟ συνέχισε να το χρηματοδοτεί.

Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε πριν σχεδόν ένα χρόνο και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2017, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών. Μέχρι στιγμής έχουν απολογηθεί τρανταχτά ονόματα από το χώρο του ποδοσφαίρου όπως ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, ενώ χθες Πέμπτη 14 Ιουνίου επρόκειτο να απολογηθεί ο διάδοχός του Σοφοκλής Πιλάβιος.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Βασίλης Γκαγκάτσης είχε στρέψει τα βέλη του εναντίον του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, με τον οποίο όπως ισχυρίστηκε την περίοδο εκείνη η ΕΠΟ φέρεται να βρισκόταν σε… κόντρα. Όπως ανέφερε, η κάρτα υγείας ήταν «μία από τις κορυφαίες επιλογές από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση της ομοσπονδίας» και ένα «πάγιο αίτημα στο χώρο του ποδοσφαίρου». Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Αβραμόπουλος, ως υπουργός Υγείας, «υιοθέτησε το πρόγραμμα και μάλιστα ήθελε σε βάθος χρόνου να το επεκτείνει σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, μέχρι και στα ΚΑΠΗ». Όπως ισχυρίστηκε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ελληνικού ποδοσφαίρου, το Σεπτέμβριο του 2006 ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να παρουσιάσουν το πρόγραμμα σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο αργότερα αυτή ματαιώθηκε, με τον κ. Γκαγκάτση να δείχνει προς την πλευρά του Γ. Ορφανού.

«Κλείσαμε το ξενοδοχείο, στείλαμε προσκλήσεις και λίγο πριν την ημέρα της συνέντευξης μας τηλεφώνησαν και μας είπαν ότι θα ματαιωθεί. Μάθαμε ότι ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, έφτασε μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού για να μην την πραγματοποιήσουμε. Με τον Ορφανό τότε, η κόντρα της ΕΠΟ είχε κορυφωθεί. Και είχε ενοχληθεί μέχρι και η FIFA για τις παρεμβάσεις του στο αυτοδιοίκητο» σημείωσε ο κ. Γκαγκάτσης στην απολογία του.

Ο ίδιος δεν απέδωσε τη ματαίωση της συνέντευξης Τύπου σε «έλλειψη άδειας για την υλοποίηση του έργου», καθώς όπως είπε «η μη έκδοση άδειας οφειλόταν σε υπονόμευση». Ανέφερε ακόμη ότι υπήρχαν «απόλυτες διαβεβαιώσεις για να προχωρήσει το έργο», καθώς και δέσμευση στις αρχές του 2008 ότι «το θέμα θα τελείωνε».

«Τότε είχε φύγει ο Ορφανός που μας υπονόμευε. Πίστευε ότι θα του φάω τη βουλευτική έδρα στη Θεσσαλονίκη. Περιμέναμε μέρα με τη μέρα τον ανασχηματισμό. Αλλά, όταν κάναμε την σύμβαση, δεν περιμέναμε ότι θα μας κάνουν τέτοια ζημιά, επί μια τριετία. Προσωπικά δεν γνώριζα τίποτα για τη εταιρεία με την οποία υπογράψαμε τη σύμβαση. Και προσωπικά δεν ήλεγξα την οικονομική της κατάσταση» ανέφερε ακόμη ο κ. Γκαγκάτσης.

«Δεν διάβασα τη σύμβαση»

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απολογίες άλλων κατηγορουμένων. Στις 7 Ιουνίου ήταν η σειρά του πρώην αναπληρωτή προέδρου της ΕΠΟ, Γιάννη Οικονομίδη. Ερωτηθείς από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου εάν «το τίμημα που έλαβε η εταιρεία για την υλοποίηση του προγράμματος αντιστοιχεί στο προσφερόμενο έργο της» εκείνος ανέφερε ότι «δεν αντιστοιχεί», καθώς επίσης και ότι δεν είχε διαβάσει την επίμαχη σύμβαση προτού την υπογράψει.

«Μας έλεγαν οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΠΟ ότι εάν δεν υπογράψουμε τη σύμβαση θα πάμε φυλακή» σημείωσε κατά την απολογία του ο κ. Οικονομίδης. Μάλιστα παρουσίασε στη συνέχεια και ένα έγγραφο της UEFA, στο οποίο η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έθετε ερωτήματα για τους αιφνίδιους θανάτους 11 Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Οικονομίδης: «Αν είχε ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κάρτας υγείας, τα παιδιά αυτά δεν θα είχαν πεθάνει».

Μετά τον κ. Οικονομίδη απολογήθηκε ο πρώην σύμβουλος της ΕΠΟ, Νίκος Φύριος ο οποίος και αυτός έδειξε προς την πλευρά του κ. Ορφανού, όπως είχε κάνει προηγουμένως ο κ. Γκαγκάτσης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε και αυτός στη ματαίωση της συνέντευξης Τύπου το 2006 καθώς επίσης και ότι υπήρχε κόντρα Ορφανού – Γκαγκάτση για κομματικούς λόγους.

«Ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συμφωνήσει να μετάσχει σε συνέντευξη Τύπου για την κάρτα υγείας και ξαφνικά την ακύρωσε. Όταν τον ρώτησα το λόγο, μου είπε ότι τον υποχρέωσε ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος απείλησε ότι θα πάει στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Αβραμόπουλος μου είπε ότι υπήρχε κόντρα Ορφανού-Γκαγκάτση γιατί ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο κ. Φύριος.

Ο τελευταίος ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος ήταν σύμβουλος στην ΕΠΟ μόνο μέχρι τον Οκτώβριο του 2008. «Τότε στο συμβούλιο υπήρχαν επτά δικηγόροι και συμφώνησαν με τη σύμβαση. Όταν όλοι αυτοί συμφωνούν και ο πρόεδρος επίσης, εγώ τι να πω; Να διαφωνήσω;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι υπέγραψε την επίμαχη σύμβαση «για το καλό του ποδοσφαίρου» και «για να μην πεθάνουν αλλά παιδιά μέσα στο γήπεδο».

Το περιβόητο σκάνδαλο

Για το σκάνδαλο με την κάρτα υγείας κατηγορούνται συνολικά 31 άτομα από τα οποία τα 22 είναι πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2013, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται και 9 στελέχη της εταιρείας που είχε αναλάβει το πολύκροτο έργο. Εκτός από τους Β. Γκαγκάτση και Σ. Πιλάβιο κατηγορούμενοι είναι ακόμη οι πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ Γ. Σαρρής και Γ. Γκιρτζίκης. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι απιστία σε βαθμό κακουργήματος επειδή φέρονται να ζημίωσαν την περιουσία της ομοσπονδίας κατά 13 εκατομμύρια ευρώ καθώς καταβλήθηκαν χρήματα στην εταιρεία για το συγκεκριμένο έργο αν και στην ουσία δεν λειτούργησε ποτέ.

Η επίμαχη σύμβαση καταγγέλθηκε το 2013 έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Το έργο είχε σκοπό τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου 250.000 ποδοσφαιριστών. Οι τελευταίοι θα υποβάλλονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ιατρικές εξετάσεις και θα ενημερωνόταν ο ιατρικός τους φάκελος. Το τίμημα της συμφωνίας με την εταιρεία που ανέλαβε το έργο ανήλθε σε 11,6 εκατ. ευρώ με ελάχιστο εγγυηθέν ποσό από την ΕΠΟ αυτό που αντιστοιχεί σε 250.000 τακτικές μετρήσεις ανά έτος. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναλάμβανε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες διοικητικές άδειες για τη λειτουργία των σταθμών τηλεμετρίας. Η λειτουργία των τελευταίων προϋπέθετε άδεια που μπορούσε να χορηγηθεί νόμιμα μόνο σε φυσικά πρόσωπα τα οποία κατείχαν άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και όχι σε φορείς όπως η ΕΠΟ ή οι κατά τόπους Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Αν και για το συγκεκριμένο ζήτημα τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ ήταν ενήμερα εντούτοις δεν προχώρησαν στην καταγγελία της σύμβασης. Μάλιστα το 2011 ενέκριναν την παράταση της μέχρι το 2013. Να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ προέκυψε πως από το 2005 μέχρι και την καταγγελία της σύμβασης το 2013 πραγματοποιήθηκαν μόλις 15.530 μετρήσεις, ενώ ο αριθμός των ποδοσφαιριστών υπερβαίνει τις 250.000.

Η δίκη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει εξαιρετική σημασία τα όσα ακούγονται στο δικαστήριο από ανθρώπους που για αρκετά χρόνια κρατούσαν τα ηνία στο χώρο του ποδοσφαίρου.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Loading

Play