Αxτσιόγλου: Κατά 10% μειώθηκε η αδήλωτη εργασία
INTIME

Αxτσιόγλου: Κατά 10% μειώθηκε η αδήλωτη εργασία

 «Ο στόχος για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας για αυτή τη κυβέρνηση είναι εντελώς αδιαπραγμάτευτος» δήλωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Υπεραμύνθηκε του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που αποκλείει από δημόσιους διαγωνισμούς τις εταιρίες φύλαξης και καθαρισμού οι οποίες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, τονίζοντας ότι χαρακτηρίζονται από ακραίες παραβατικές συμπεριφορές.

Ακραίες παραβατικές συμπεριφορές από εταιρίες φύλαξης και καθαρισμού

Αφορμή ήταν επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Κατσίκη, ο οποίος χαρακτήρισε άδικη τη συγκεκριμένη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούνται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις καθώς δεν ισχύει το ίδιο μέτρο για άλλες εταιρίες.

«Από τους 3.800 ελέγχους που έχει κάνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το διάστημα 2015-2018 σε εταιρίες φύλαξης και καθαρισμού, έχουν επιβληθεί 890 πρόστιμα, συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και 340 πρόστιμα για αδήλωτο προσωπικό συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ακραίες παραβατικές συμπεριφορές για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για αυτές τις επιχειρήσεις που ενώ απασχολούν ένα μικρό ποσοστό εργατικού δυναμικού της τάξεως του 2% έχουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ, κατά 8% παραβατικότητα», απάντησε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι καμία επιχείρηση δεν απολαμβάνει ασυλίας και τόνισε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ έχει ήδη ορατά αποτελέσματα με την αδήλωτη εργασία να έχει μειωθεί κατά 10% μονάδες. «Όλες ελέγχονται και σε όλες όσες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία επιβάλλονται πρόστιμα», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Για να εξυπηρετήσουμε αυτό το στόχο έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική. Ενισχύουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην υπάρχουν τυφλά σημεία τα οποία παρακάμπτουν οι επιχειρήσεις. Καμία επιχείρηση με σωρεία παραβάσεων δεν μπορεί να παίρνει χρήματα από το δημόσιο και να επιδοτείται. Για αυτό, προβλέψαμε ότι αν μέσα σε διάστημα δύο ετών μια επιχείρηση φύλαξης και καθαρισμού έχει δεκτεί τρία πρόστιμα λόγω παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας ή βρέθηκε δύο φορές με αδήλωτο προσωπικό, να της απαγορεύεται να συμμετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς».

«Άδικη εξοντωτική μεταχείριση» καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Κ. Κατσίκης

Από την πλευρά του ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση των εταιριών καθαρισμού και φύλαξης έναντι των άλλων εταιριών, καθώς όπως ισχυρίστηκε, δεν τους δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς μέχρι την τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «εμμονική προσέγγιση απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις» και για «άδικη εξοντωτική μεταχείριση».

«Το 95% των προσφυγών στη δικαιοσύνη από επιχειρήσεις φύλαξης και καθαρισμού κρίνονται υπέρ του δημοσίου. ‘Αρα το 95% των προστίμων ορθώς έχουν επιβληθεί και αυτό είναι ένα ατράνταχτο στοιχείο για την ορθότητα της απόφασης μας», ανταπάντησε η κ. Αxτσιόγλου.

«Οι επιχειρήσεις αυτές παρότι απασχολούν μικρό κομμάτι του εργατικού δυναμικού, μόλις το 2%, είναι κατεξοχήν παραβατικές και για αυτό χρειάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο αυστηρότερο. Το πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης θα υπήρχε, αν εντός του ίδιου κλάδου των επιχειρήσεων δεν ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες.

Προβληματική και διακριτική μεταχείριση θα υπήρχε αν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα δημόσιο διαγωνισμό, μια επιχείρηση που σέβεται το νόμο και μαζί με μια επιχείρηση που συστηματικά παραβιάζει τους κανόνες και κερδίζει και άλλο χρόνο», κατέληξε η υπουργός Εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Loading