«Γι’ αυτό πρέπει να πάρουν άσυλο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί»

«Γι’ αυτό πρέπει να πάρουν άσυλο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί»

Τους λόγους για τους οποίους οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί πρέπει να πάρουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, δηλαδή άσυλο από την ελληνική δικαιοσύνη, προκειμένου να ταξιδέψουν στη χώρα της επιλογής τους, ανέπτυξαν σε συνέντευξη Τύπου οι νομικοί τους παραστάτες.

«Η επίλυση της υπόθεσης με βάση το νομικό μας πολιτισμό και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου  θα επιφέρει και αποφόρτιση της Ελλάδας  από τις πιέσεις της Τουρκίας», ανέφεραν μεταξύ πολλών άλλων νομικών επιχειρημάτων οι συνήγοροι.

Λίγο πριν την οριστική κρίση του ζητήματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος χαρακτήρισε «υποδειγματικό» το βούλευμα του Α.Π. για τη μη έκδοσή των οκτώ, ενω έδωσε στοιχεία για τις καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σειρά παραβιάσεων των διατάξεων της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου),όπου κατέχει θλιβερή πρωτιά στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.

Τι είπαν οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο Ασύλου τη μεγαλύτερη κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού, σημείωσε πως η Σύμβαση της Γενεύης εισάγει κριτήρια για την πολιτική αποσυμφόρηση της υπόθεσης και πρόσθεσε:

«Για να μην υπάρχει η τριβή αυτή, αφαίρεσε την αρμοδιότητα της χορήγησης ασύλου από την κυβέρνηση και την ανέθεσε σε ανεξάρτητες αρχές. Γι’ αυτό και το να πάρουν πολιτικό άσυλο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί είναι κρίσιμο, καθώς έτσι θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα για όποια χώρα επιθυμούν. Για να γίνει αυτό όμως, πρώτα πρέπει να πάρουν άσυλο, γιατί αυτό λέει και ο νόμος. Συμφέρει την ελληνική Πολιτεία να πάρουν άσυλο, να φύγουν και η Ελλάδα να μην έχει αυτό το βάρος».

Ο Χρίστος Μυλωνόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου δήλωσε: «Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ, καθώς χάρη στην απόφαση αυτή σώθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διοικητική απέλαση, γιατί αυτό θα καταστρατηγούσε το βούλευμα περί της μη έκδοσής τους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε προσπάθειες που έχουν γίνει για να παραταθεί η κράτησή τους ή να μην τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ διατυπώνοντας προσωπική εκτίμηση, όπως είπε, διαβλέπει ανησυχία πως «αν αφεθούν ελεύθεροι, υπάρχει μέγας κίνδυνος να αρπαγούν».

«Ξεκάθαρο πως οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δικαιούνται άσυλο»

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε επίσης ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Δικηγόρος από το Διεθνές Συμβούλιο Προσφύγων, που δήλωσε:

«Δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους σε καμία αξιόποινη πράξη που να τους στερεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου. Είναι ξεκάθαρο πως δικαιούνται άσυλο, δηλαδή προστασία».

Ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, με βάση τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της κράτησής τους. Αποσοβήθηκε, πρόσθεσε, το οξύμωρο σενάριο  να δούμε να παρίσταται σε ελληνικό δικαστήριο ως πολιτική αγωγή η Τουρκία ή ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. Χαρακτήρισε δε, τη συνεχιζόμενη κράτησή τους «παράνομη».

Τέλος, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης ανέφερε: «Είμαστε στη στιγμή που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ της υπόθεσης. Όταν προ ημερών ο Ερντογάν πήγε εμμέσως πλην σαφώς να συσχετίσει  την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που παρανόμως κρατούνται, με αυτή των οκτώ Τούρκων, υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας,τον πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο ίδιος, εξάλλου, χαρακτήρισε την υπόθεση ως «εθνική νίκη» και «πεδίο δόξης για τους δημοκρατικούς θεσμούς», επισημαίνοντας ότι η τιμή ανήκει στη δικαιοσύνη, την ελεύθερη δημοσιογραφία και την κοινωνία των πολιτών.

Στη συνέχεια, επικαλούμενος στοιχεία μόνο με βάση τα δεδομένα των τουρκικών αρχών, επισήμανε ότι αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι οκτώ δεν ήταν πραξικοπηματίες, ούτε είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη.

«Η ολοκλήρωση της υπόθεσης αυτής με νομικό αλγόριθμο είναι η χορήγηση του ασύλου, για να μπορέσουν οι οκτώ να έχουν μία ζωή στο εξωτερικό. Πρέπει να φτάσει στο τέλος η υπόθεση αυτή για να ολοκληρωθεί ο εθνικός θρίαμβος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Loading