Η προετοιμασία της εικαστικής παραγωγής και η συμμετοχή των μοντέλων στη διαδικασία, είναι το κεντρικό αφήγημα του ζωγράφου Γιάννη Βαρελά, στην ατομική του έκθεση με τίτλο «Anima I», που εγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.
Η έκθεση διοργανώνεται σε συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Ωνάση, που συμπράττει και πάλι με το Μουσείο Μπενάκη μετά τις πιο πρόσφατες εκθέσεις «Τ(ρ)όποι Λατρείας» του Τάσου Βρεττού (2015), «Όπυ Ζούνη – Τάξη στο Χάος» (2016) κ.ά.
Ο Γιάννης Βαρελάς, δια μέσου μύθων και μεταμορφώσεων διερευνά τις πολλαπλές εικόνες του εαυτού ως φαντασιακή κατασκευή. Αντλεί δε, τον τίτλο της έκθεσης Anima από τα αρχέτυπα της αναλυτικής ψυχολογίας του Καρλ Γιουνγκ.
Στον β΄όροφο του Μπενάκη της Πειραιώς ο καλλιτέχνης οργανώνει το αφήγημα του : ζωγραφικά έργα, γλυπτά, λευκώματα, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, μια επιλογή καθημερινών αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, εκδόσεις, βίντεο και ρούχα από την προπαρασκευαστική διαδικασία. Σε αυτό τον κύκλο έργων, τον απασχολούν θέματα όπως η μοναχικότητα, η ψυχική αγωνία, το ανδρόγυνο, η σεξουαλικότητα, η απόρριψη, η απώλεια, η άξεστη απελευθέρωση, η περιθωριοποίηση, οι συμπλεγματικές ταυτότητες και η μετάβαση από το ιδιωτικό στο δημόσιο.
Ο Γιάννης Βαρελάς επιλέγει για μοντέλα φίλους και γείτονες από τον περίγυρο, τους απεκδύει και τους ενδύει ειδικά για να τους φωτογραφίσει στο ιδιαίτερα διαμορφωμένο περιβάλλον του εργαστηρίου του, συμπεριλαμβάνοντας αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τις Ιστορικές Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, όσο και φαινομενικά α-σήμαντα ή τετριμμένα αντικείμενα από τις φευγαλέες περιπλανήσεις της μητροπολιτικής ή οικιακής ζωής. Στη συνέχεια, η φωτογραφική εικόνα μεταφέρεται στον καμβά, όπου μεταμορφώνεται ζωγραφικά.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Πολύνα Κοσμαδάκη και Γιώργος Τζιρτζιλάκης.