Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο Γιώργος Σταυρόπουλος, ο οποίος υπέβαλε την Πέμπτη (4/4) την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Ο υπό παραίτηση πρόεδρος της Επιτροπής κάνει λόγο για απαξίωση της ΕΕΔΑ και του ιδίου προσωπικά και υποστηρίζει πως η παραίτηση ήταν η «μόνη αξιοπρεπής αντίδραση» που μπορούσε να έχει.
Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση, κάνει λόγο για «καίριο πλήγμα» στην ανεξαρτησία της Επιτροπής, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσθέσει στη σύνθεση της Ολομέλειας πέντε μέλη από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και δύο ακόμη από την κοινότητα των Ρομά, «κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μία ψήφο στην Ολομέλειά της».
«Θίγεται η ανεξαρτησία»
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την ενέργεια χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη δημόσια διαβούλευση και χωρίς να ενημερωθεί σχετικά η ίδια η ΕΕΔΑ.
«Τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν ιεραρχούνται. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και προστατεύονται ισότιμα όταν προσβάλλονται. Η κοινότητα των Ρομά φυσικά πρέπει να εκπροσωπείται στην ΕΕΔΑ, όπως και η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Ως προς την πρώτη αλλά και ως προς τη δεύτερη κοινότητα, η ΕΕΔΑ έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων τους, προβάλλοντας, με επιστημονικές εργασίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους, υποστηρίζοντας, συχνά, τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες», αναφέρει μεταξύ άλλων και επισημαίνει:
«Η υπερβολικά μεγάλη, όμως, ευνοϊκή μεταχείρισή τους σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθμίζει το κύρος της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της».
«Απαξιωτική στάση»
Παράλληλα, υποστηρίζει πως η παρέμβαση της κυβέρνησης αποτελεί την «τελευταία πράξη μιας αδιάφορης και συχνά απαξιωτικής στάσης των εκπροσώπων της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στην ΕΕΔΑ, με ελάχιστες, μόνο, λαμπρές εξαιρέσεις».
Μάλιστα, αναφέρεται και σε άλλα προβλήματα, όπως ο περιορισμένος προϋπολογισμός, το ελάχιστο σε αριθμό επιστημονικό προσωπικό, οι συνθήκες στέγασης και η χορήγηση μόλις 40 ευρώ το μήνα για κάθε μέλος της ΕΕΔΑ που μετέχει στην Ολομέλεια.
Παρέμβαση και από το εξωτερικό
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης προκάλεσε την ενόχληση και της επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Έμιλι Λόγκαν, η οποία έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Ανησυχούμε ότι η ακολουθούμενη διαδικασία δεν συμβαδίζει με τις Αρχές των Παρισίων των Ηνωμένων Εθνών, τα αντικειμενικά διεθνή πρότυπα, βάσει των οποίων έχουν διαπιστευτεί όλα τα NHRI, λόγω της έλλειψης ευρείας διαβούλευσης», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτήν.