Εμπάργκο της Ρωσικής Εκκλησίας στο Άγιο Όρος

Ντόμινο εξελίξεων μετά τη  διακοπή κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απαγόρευσε στους Ρώσους προσκυνητές να εξομολογούνται και να μεταλαμβάνουν των Αχράντων μυστηρίων στο Άγιον Όρος, το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μάλιστα, προβλέπονται και οι ανάλογες συνέπειες σε όσους δε συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Ρωσικής Εκκλησίας.

Συνεπώς, εκτός από τον κλήρο, Ρώσοι προσκυνητές έλαβαν συστάσεις για τις επισκέψεις τους στο Άγιον Όρος.

Το Άγιον Όρος είναι ο αγαπημένος προορισμός για Ρώσους Αξιωματούχους, Ολιγάρχες, αλλά και δύο φορές για τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυστηρές οι οδηγίες

Όπως επιβεβαίωσαν ο π. Ίγκορ Γιακιμτσιούκ, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Kυρίλλου και ο π. Αλέξανδρος Βολκόφ, γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Ρωσικού Πατριαρχείου, όσοι Ρώσοι χριστιανοί προσευχηθούν, στο μέλλον, σε οποιαδήποτε εκκλησία δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει να εξομολογηθούν και να μετανοήσουν για την «αμαρτία» τους.

Ο Γιακιμτσιούκ επεσήμανε ότι αυτή η απαγόρευση ισχύει και για όλους τους ναούς στην Κωνσταντινούπολη, τους ναούς που λειτουργούν στη Μικρά Ασία, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. «Μέχρι να αλλάξει η στάση της Κωνσταντινούπολης, οι Ρώσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη λατρεία, στην θεία Κοινωνία ή στην προσευχή σε εκκλησίες υπό τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Ούτε θα τους επιτραπεί να συμμετέχουν σε άλλα μυστήρια», είπε ο π. Αλέξανδρος Βολκόφ, Μετά από τη συγκεκριμένη «θρησκευτική οδηγία» είναι πιθανό να μειωθεί ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα για προσκύνημα, συμμετέχοντας στα ορθόδοξα μυστήρια στις εκκλησίες της Χαλκιδικής και των ελληνικών νησιών.

«Eάν αρνούνται να συμμορφωθούν προς αυτές τις απαγορεύσεις, οι κληρικοί της Ρωσικής Εκκλησίας θα υποστούν τις κανονικές συνέπειες, ενώ οι λαϊκοί θα χρειαστούν μετάνοια και εξομολόγηση, λόγω της ανυπακοής τους στην Εκκλησία», σχολίασε ο π. Ίγκορ Γιακιμτσιούκ στο πρακτορείο Interfax.