«Να ξεχωρίσουμε το δίκαιο από το εφικτό» στο ονοματολογικό της πΓΔΜ

«Να ξεχωρίσουμε το δίκαιο από το εφικτό» στο ονοματολογικό της πΓΔΜ

«Σημαντικό βήμα για τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών» χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γεώργιος Χρηστίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες φέρεται να μην ικανοποιεί την αίσθηση δικαίου του μέσου Έλληνα, «ωστόσο πρέπει να ξεχωρίσουμε το δίκαιο από το εφικτό».

Όσον αφορά το ζήτημα της ταυτότητας, σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες διασφαλίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα όμως, και όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την μετάφραση του αγγλικού όρου nationality, ο οποίος στην Αθήνα μεταφράζεται ως «Ιθαγένεια», ενώ στα Σκόπια ως «Εθνότητα», ο κ. Χρηστίδης πρότεινε ως μοναδική λύση τη εφαρμογή μιας ερμηνευτικής διάταξης της συγκεκριμένης μετάφρασης που να διασφαλίζει τον όρο.

Παράλληλα, ο κ. Χρηστίδης χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» το ζήτημα της μειονότητας του γειτονικού πληθυσμού στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για ζήτημα το οποίο τίθεται από την ελληνική πλευρά, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει.

Όσον αφορά το ζήτημα στο οποίο ζήτησε την προσοχή και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για το άρθρο 49, ο κ. Χρηστίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αναφοράς σε γειτονικές χώρες.

Από την πλευρά του, δεν απέρριψε το γεγονός ότι υπάρχει αναφορά στον όρο “Μακεδονία”, ωστόσο αυτό, διαχωρίζεται με ξεκάθαρο τρόπο.

Loading

Play