Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το… Survivor;

Καλείται να απαντήσει στο ερώτημα εάν απαιτείται ή όχι η συναίνεση των γονέων για να δουν τα ανήλικα παιδιά τους την εκπομπή Survivor.

Η κρίση των συμβούλων της επικρατείας θα καθορίσει ουσιαστικά και την ώρα μετάδοσης της επίμαχης εκπομπής εάν δηλαδή θα προβάλλεται πριν ή μετά τις 9 μ.μ.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ που προβάλει την εκπομπή Survivor.

Τι επέβαλε στο ΣΚΑΙ

Το ΕΣΡ και μάλιστα η Ολομέλεια του (με την απόφαση 185/2017), επέβαλε στον ΣΚΑΙ την διοικητική κύρωση της «συστάσεως» για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των ανηλίκων.

Κατά το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης του ΕΣΡ η παράβαση ΣΚΑΙ αφορά στο ότι «για την παρακολούθηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων (και άλλων παρόμοιων) εκ μέρους των ανηλίκων τηλεθεατών, είναι απαραίτητη η συναίνεση των γονέων τους, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη των σχετικών επιλογών».

Έτσι, κατά το ΕΣΡ, η σήμανση για τα προγράμματα αυτά είναι της «3ης κατηγορίας» και όχι της «2ης κατηγορίας» που επιτρέπει την μετάδοση της εκπομπή Survivor πριν τις 9 μ.μ. Ακόμη, το ΕΣΡ αποδίδει στον ΣΚΑΙ ότι «εκ προθέσεως» τέλεσε την διοικητική αυτή παράβαση.

Τι υποστηρίζει το κανάλι

Το κανάλι από την πλευρά του υποστηρίζει ότι από το ΕΣΡ ελήφθησαν ενδεικτικά αποσπάσματα από την επίμαχη εκπομπή με αντιδράσεις και διαλόγους των παικτών που κρίθηκαν ότι μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην προσωπικότητα, στην ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων.

Επικαλείται δε στατιστικά στοιχεία τηλεθέασης σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο ανήλικος πληθυσμός ατόμων ηλικίας από 4 έως 14 ετών ανέρχεται στο 1.138.554 και από αυτά παρακολουθούν Survivor το 13%, δηλαδή 148.000 ανήλικοι, ενώ το 87% δεν το παρακολουθεί. Το Survivor είναι παγκοσμίως γνωστό πρόγραμμα οικογενειακής τηλεθέασης (ψυχαγωγία σε συνέχειες), υποστηρίζει ο ΣΚΑΙ και έχει προβληθεί στη χώρα μας κατά το παρελθόν από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς πριν τις 9μ.μ. χωρίς να υπάρχει κάποια αντίδραση.

Ενώ τέλος χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΣΡ αναιτιολόγητ , και τονίζει ότι πάσχει από πλημμέλειες, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στις κατηγορίες των προγραμμάτων δεν υπάρχει πρόβλεψη για reality, όπως είναι η εκπομπή Survivor.