Σχεδιάζεται παρατηρητήριο για την πρόβλεψη των προσφυγικών ροών

Σχεδιάζεται παρατηρητήριο για την πρόβλεψη των προσφυγικών ροών

Ένα παρατηρητήριο που θα έχει ως στόχο την πρόβλεψη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το παρατηρητήριο, σε συνεργασία με τα υπουργεία, τα πανεπιστήμια και τους διεθνείς οργανισμούς, θα συγκεντρώνει στοιχεία, θα τα επεξεργάζεται και θα κάνει αναλύσεις σχετικά με το τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα σε επίπεδο ροών.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κώστας Παπαδημητρίου, πίσω από το παρατηρητήριο βρίσκεται «η λογική της στρατηγικής λειτουργίας, δηλαδή το υπουργείο να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, κάτι που ήταν αναγκασμένο να κάνει ως τώρα, αλλά να προβλέπει και να προετοιμάζεται, φτιάχνοντας για παράδειγμα θέσεις στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

Ο νέος φορέας θα χρηματοδοτεί έρευνες σε επιμέρους θέματα γύρω από το προσφυγικό, ενώ για τη λειτουργία του έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί

Ο σχεδιασμός του παρατηρητηρίου θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2019 να αρχίσει η υλοποίησή του και να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Το υπουργείο δεν έχει καταλήξει στην οργανωτική δομή του παρατηρητηρίου και για το λόγο αυτό είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τη Νορβηγία. Προγραμματίζεται μάλιστα επίσκεψη στελεχών του υπουργείου τον Φεβρουάριο στη Νορβηγία, προκειμένου να δουν την οργάνωση αντίστοιχης δομής στο νορβηγικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Πάντως, έχει αποφασιστεί ότι η ελληνική δομή θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδημητρίου δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα είναι υπηρεσία του υπουργείου ή θα έχει κάποια αυτοτέλεια.

Σήμερα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αντλεί πληροφορίες για τις ροές κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, «αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες που έχουμε για την κίνηση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών κυρίως στηρίζονται στις διεθνείς επαφές μας και όχι σε μια ολοκληρωμένη παρατήρηση. Δηλαδή εγώ γνώριζα ότι τον Μάιο μπήκαν στην Τουρκία 35.000 άτομα από το Αφγανιστάν».

«Πρέπει να έχεις ένα συνεχές τμήμα που να μελετά, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία, τι ακριβώς γίνεται στη διεθνή πολιτική σκηνή, όχι στο γενικό πολιτικό πλαίσιο, αλλά επί του πεδίου, τι μετακινήσεις υπάρχουν κλπ. Υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να το κάνουν» ανέφερε.

 

Loading

Play