Φθινοπωρινή επανεκκίνηση με διαλέξεις και ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια και μουσικές εκδηλώσεις στην έκθεση «Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Τα ηρωικά χρόνια» κάνει από σήμερα 7/9 o Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜOMus) στο αθηναϊκό σκέλος του, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
Στο εκλεκτικιστικό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα της πλατείας Ασωμάτων δίνεται στο κοινό μια καλή ευκαιρία ως τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η ομώνυμη έκθεση/παραγωγή του MOMus που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο, να πάρει μια γεύση για τις δύο βασικές τάσεις της ελληνικής αφαίρεσης- ακραία και μερική- όπως αυτή εκφράστηκε με ανανεωτική ορμή, φιλοδοξώντας να υπερβεί παραδοσιακές συμβάσεις και όρια την δεκαετία του 1950 έως και τα μέσα του 60.
Χρόνια «ηρωικά», τα χαρακτηρίζουν οι επιμελητές της έκθεσης, επειδή οι καλλιτέχνες που την υποστήριζαν επιχείρησαν μια μετάβαση από την ελληνικότητα στην πρωτοπορία. Κίνηση που στην εποχή της αμφισβητήθηκε και απορρίφτηκε από πολλούς κύκλους.
Η έκθεση παρουσιάζει 120 έργα ζωγραφικής και γλυπτά 26 καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων Γιάννης Σπυρόπουλος, Γιάννης Χαϊνης, Λάζαρος Λαμέρας, Γιάννης Μαλτέζος, Γεράσιμος Σκλάβος, Chryssa (Χρύσα Βαρδέα), Αλεξ Μυλωνά, Δημήτρης Κοντός, Σωσώ Χουτοπούλου-Κονταράτου, Κλέαρχος Λουκόπουλος, Κώστας Κουλεντιανός, Γιώργος Ζογγολόπουλος. «Παρά την πολεμική που ασκήθηκε στην Ελλάδα εναντίον των αφαιρετικών έργων εκείνη την εποχή αυτά τα έργα στέλναμε στις διεθνείς Μπιενάλε κι όχι παραστατική τέχνη. Θέλαμε κατά κάποιο τρόπο να δείξουμε ότι η ελληνική τέχνη εκσυγχρονίζεται» λέει ο ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης. Συνεπιμελείται την έκθεση με την Θούλη Μισιρλόγλου και πραγματοποιεί τις ξεναγήσεις μαζί με τους καθηγητές της ΑΣΚΤ Πάνο Χαραλάμπους και Νίκο Τρανό. Αναλυτικά το πρόγραμμα ξεναγήσεων και διαλέξεων στην διεύθυνση http://mouseioalexmylona.blogspot.com/