Φυλάκιση 4 ετών στις γυναίκες που βανδάλισαν μουσεία στην Αθήνα

Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση τιμωρήθηκαν οι δύο γυναίκες που βανδάλισαν εκθέματα σε τρία μουσεία της Αθήνας.

«Μας καθοδήγησε το …Άγιο Πνεύμα. Έπρεπε να κοπούν οι επαφές με τα κακά πνεύματα», ήταν η… δικαιολογία που είπε απολογούμενη η μια από τις κατηγορούμενες που φέρεται ως η… πρωτεργάτρια των βανδαλισμών.

Πέντε ευρώ ημερησίως

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας πάντως που της έκρινε ένοχες μετέτρεψε την ποινή τους προς 5 ευρώ ημερησίως και αναγνώρισε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση τους υπό τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης τους μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπάλληλοι των μουσείων που περιέγραψαν τους βανδαλισμούς. Σύμφωνα και με τις καταθέσεις η μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται να έχει γίνει σε εκθέματα από ξύλο .

«Η λιπαρή ουσία που χρησιμοποίησαν – υποστήριξε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου- είχε αφήσει σημάδια. Στον ξύλινο σταυρό έκανε ζημιά και άφησε λεκέ σε μάρμαρο» .

Οι απολογίες

«Δεν είχα σκοπό να βανδαλίσω. Πήγαμε στα μουσεία που λέτε. Ήταν υπό την καθοδήγηση του Αγίου πνεύματος. Έπρεπε να κοπούν οι επαφές με τα κακά πνεύματα. Είμαι χωρισμένη 20 χρόνια. Η μεγάλη κόρη μου είναι στη Νορβηγία και η μικρή εδώ και νοσηλεύεται στο ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού. Έχουν συμβεί πολλά παράξενα πράγματα. Μόνη εξήγηση είναι ο σατανισμός και οι μαγείες» είπε η πρώτη κατηγορούμενη. Στις ερωτήσεις της Προέδρου σχετικά με τον αν έχουν επισκεφθεί και άλλους χώρους, επανέλαβε ότι πάει όπου την οδηγεί το Άγιο Πνεύμα.

Με την συγκατηγορούμενή της, είπε, γνωρίστηκαν σε γυμναστήριο στο Χολαργό, όπου απασχολήθηκαν στο συνεργείο καθαρισμού.

«Είμαι 20 χρόνια εδώ, έχω οικογένεια και δουλεύω σαν καθαρίστρια. Την γνώρισα στη δουλειά. Μου χάρισε το βιβλίο της Αγίας γραφής. Μου είπε να πάμε στο μουσείο να βάλουμε λάδια να φύγει το κακό. Μου το είπε η Μαρία που το διάβασε στο βιβλίο, ότι πρέπει να το κάνουμε. Είχαμε το λάδι που μαγειρεύουμε, γιατί είναι ακριβό αυτό από τις ελιές» είπε κλαίγοντας στο δικαστήριο η δεύτερη κατηγορούμενη.

Εισαγγελέας: Ακραία θρησκοληψία

«Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για ότι έκαναν. Δεν πρόκειται περί παραλογισμού με την έννοια του ακαταλόγιστου. Πρόκειται περί ακραίας θρησκοληψίας. Οι γυναίκες αυτές συγχέουν πράγματα. Πιστεύουν ότι οτιδήποτε άλλο υπάρχει είναι κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά» είπε ο εισαγγελέας και πρότεινε την ενοχή τους, εισηγούμενος να μην τους αναγνωρισθούν ελαφρυντικά.