Απόφαση-σοκ από τον Άρειο Πάγο: Συναίνεσε στην έκδοση θύματος trafficking

Απόφαση-σοκ από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος συναίνεσε στην έκδοση στη χώρα της μιας νεαρής Μολδαβής που έχει χαρακτηριστεί επίσημα από τις εισαγγελικές αρχές ως θύμα trafficking.

propoli

Μάλιστα η κοπέλα είχε βοηθήσει με όσα είχε αποκαλύψει στις αρχές  στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με διεθνή… εμβέλεια που δραστηριοποιείτο στη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών.

Η τύχη τώρα της 28χρονης γυναίκας εξαρτάται από τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να μπλοκάρει την εν λόγω απόφαση του Αρείου Πάγου.

Όπως πάντως τονίζουν οι νομικοί παραστάτες της 28χρονης σχολιάζοντας την απόφαση, ο Άρειος Πάγος παρέβλεψε το γεγονός ότι εφόσον η κοπέλα εχει χαρακτηριστεί ως θύμα trafficking, δεν επιτρέπεται –υπό την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων του συγκεκριμένου αδικηματος- να ασκηθεί ποινική δίωξη εάν τυχόν έχει εμπλακεί σε υπόθεση την οποία έχει καταγγείλει και έχουν καταδικαστεί οι καταγγελθέντες.

Δραπέτευσε και μίλησε

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης και τις καταθέσεις των αστυνομικών, η νεαρή γυναίκα από τη Μολδαβία στις 12/9/2013 προσήλθε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και κατέθεσε ενόρκως ότι το 2012 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ευάλωτη θέση και δεινή οικονομική κατάστασή της, με τη χρήση απατηλών μέσων απέσπασαν τη συναίνεσή της προκειμένου να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και να εργαστεί για λογαριασμό τους ως εκδιδόμενη.

Τον Απρίλιο του 2013 και καθ’ υπόδειξη των μελών της οργάνωσης εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα και φθάνοντας στην Αθήνα, την εγκατέστησαν σε σπίτι που οι ίδιοι διατηρούσαν, όπου της γνωστοποίησαν ότι από την εργασία της θα τους καταβάλλει τμηματικά το ποσό των 4.000 ευρώ που οι ίδιοι είχαν ξοδέψει για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Στη συνέχεια της παρέδωσαν πλαστό δελτίο ταυτότητας των Αρχών της Ρουμανίας και τη μετέφεραν διαδοχικά στο Αργος και στην Καβάλα, προκειμένου να εκδίδεται έναντι αμοιβής σε οίκους ανοχής που διατηρούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, και εν συνεχεία της αποσπούσαν το σύνολο των εσόδων.

Περίπου πέντε μήνες μετά, η κοπελα κατάφερε με τη βοήθεια ενός ημεδαπού φίλου της να δραπετεύσει και να απευθυνθεί στις Αρχές. Ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Άργος, συνελήφθησαν τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος ενός εκ των οποίων μάλιστα εκκρεμούσε και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις αρχές της Ρουμανίας, με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, σωματεμπορίας, εκμετάλλευσης ανηλίκου, πορνογραφίας ανηλίκου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Loading