Στο διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας κατατέθηκε σήμερα (3/1) η πρώτη αγωνιστή από συγγενείς θύματος στην πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα για «εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων».
Με την αγωγή τους επτά συγγενείς του θύματος της φονικής πυρκαγιάς ζητούν να τους επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν το συνολικό ποσό του 1.450.315 ευρώ.
Αναφέρεται ενδεικτικά στην πρώτη αυτή αγωγή από τους οικείους του τραγικού θύματος:
«Στον οικισμό του Νέου Βουτζά, ο 70χρονος συνταξιούχος καθηγητής μαθηματικών κάηκε – απανθρακώθηκε μαζί με την μισθώτρια του σπιτιού, ενώ ήταν και οι δύο εντός του αυτοκινήτου της, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα που μαινόταν στην περιοχή» αναφέρουν οι συγγενείς του, οι οποίοι κάνουν λόγο για τεράστιες ποινικές ευθύνες των αρμοδίων οργάνων.
Στην αγωγή τους οι συγγενείς του θύματος αναφέρουν ότι οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι δασικές υπηρεσίες δεν μερίμνησαν εγκαίρως πριν από την έναρξη του καλοκαιριού για τον καθαρισμό από ξερά δένδρα και φύλλα, δεν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ενώ, αν και υπήρχε ενημέρωση από την προηγούμενη μέρα για βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιά, δεν συγκλήθηκε το προβλεπόμενο συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς».
Αποτέλεσμα τραγικών ελλείψεων επισημαίνεται στην αγωγή ήταν «να αποβιώσουν με βασανιστικό τρόπο 33 άτομα στο Μάτι, 31 άτομα στο Κόκκινο Λιμανάκι, 7 στον Νέο Βουτζά, 2 στη Ραφήνα, να πνιγούν αβοήθητοι στη θάλασσα, 9 άτομα ν’ αποβιώσουν σε νοσοκομεία λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων, 17 άτομα και να πεθάνει βρέφος στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων».
«Για την πρωτόγνωρη βιβλική καταστροφή υπάρχουν τεράστιες ποινικές και αστικές ευθύνες αρμοδίων και επιφορτισμένων οργάνων του κρατικού μηχανισμού και της αυτοδιοίκησης για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών φαινομένων που έχουν σχέση με τον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας της χώρας μας» αναφέρουν στην αγωγή τους, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή του Νταού Πεντέλης, έως και την ολοκλήρωση της καταστροφής «υπάρχει εγκληματική έλλειψη ενεργοποίησης όλων των αρμόδιων οργάνων, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι ρητά προβλεπόμενες σχετικές διατάξεις για την πολιτική προστασία».
Οι συγγενείς κάνουν λόγο για εγκληματικές παραλείψεις τόσο του Ελληνικού Δημοσίου (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ. ΑΣ), όσο και της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα. «Ο θάνατος του συγγενή μας όπως και των υπολοίπων θυμάτων οφείλεται αποκλειστικά στις εγκληματικές παραλείψεις των υπευθύνων και αρμοδίων οργάνων. Αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα εκ του Νόμου ενδεδειγμένα θα είχε αποφευχθεί το ασύλληπτο δράμα και ο θάνατος των 100 μέχρι σήμερα ανθρώπων. Οι συνθήκες που βρήκε τραγικό θάνατο ο άνθρωπός μας είναι πρωτόγνωρες, δραματικές, φρικιαστικές και απερίγραπτες. Τα άτυχα θύματα βρέθηκαν εντελώς ανυπεράσπιστα στο έλεος της φονικής πυρκαγιάς».