ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αλεξανδρούπολη: Παρίστανε τον γιατρό για να εξαπατήσει ηλικιωμένους!

Φως σε δύο απάτες και 14 απόπειρες εξαπάτησης σε βάρος ηλικιωμένων, στις 9 και 10 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη, έριξε η τοπική Υποδιεύθυνση Ασφάλειας.

propoli

Ως δράστης συνελήφθη το Σάββατο 65χρονος αλλοδαπός, μέλος σπείρας που επιδίωκε να αποσπάσει χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες, με το πρόσχημα της εμπλοκής συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης και απάτης, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με ζημία άνω των 30.000 ευρώ, και παράβαση του νόμου περί όπλων. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον άλλους τρεις συνεργούς του, μέλη της ίδιας σπείρας, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα άγνωστοι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Υποδυόταν τον… γιατρό!

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, άγνωστος δράστης επικοινωνούσε τηλεφωνικά με πολίτες, στους οποίους παρουσιαζόταν ως γιατρός ή αστυνομικός και, προφασιζόμενος ότι συγγενικό τους πρόσωπο (κυρίως το παιδί τους) ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό, ζητούσε διάφορα χρηματικά ποσά, είτε για την πληρωμή ιατρικών υπηρεσιών, είτε για την αποζημίωση των ατόμων που δήθεν τραυματίστηκαν στο τροχαίο, είτε για να αποφευχθεί η ποινική διαδικασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική συνομιλία ο δράστης προσποιούνταν ακόμη και το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο ζητούσε βοήθεια.

Σε δύο περιπτώσεις, προχθές το μεσημέρι, οι δράστες κατάφεραν να εξαπατήσουν τηλεφωνικά με την εν λόγω μεθοδολογία δύο γυναίκες, ηλικίας 88 και 75 ετών. Στη συνέχεια, ο 65χρονος μετέβη στην κατοικία της 88χρονης όπου παρέλαβε από αυτή το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ και διάφορα τιμαλφή, ενώ έξω από την κατοικία της 75χρονης παρέλαβε μία τσάντα που περιείχε 26.500 ευρώ, την οποία είχε εναποθέσει η ίδια.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον 65χρονο, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα χρήματα και τιμαλφή, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στις δικαιούχους τους, καθώς κι ένα μαχαίρι.

Πέραν των δύο αυτών περιπτώσεων, τα μέλη της σπείρας εμπλέκονται σε τουλάχιστον άλλες 14 απόπειρες εξαπάτησης πολιτών, ωστόσο οι προθέσεις τους έγιναν αντιληπτές.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης συνεχίζει τις έρευνες προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της σπείρας.

Loading