Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Β. Θάνου και των μελών της ΕA

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Β. Θάνου και των μελών της ΕA

Έχασε και τη δεύτερη δικαστική μάχη με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής, όπως απορρίφθηκαν παράλληλα και οι αιτήσεις αναστολών της τέως αντιπρόεδρου της εν λόγω Επιτροπής ‘Αννας Νάκου, όπως και των δύο μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, με τρεις αποφάσεις τους απέρριψαν τις αιτήσεις των τεσσάρων τέως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, των οποίων έπαυσε η θητεία τους πριν την προβλεπόμενη λήξη της. Και οι τέσσερεις ζητούν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Το ΣτΕ (αποφάσεις υπ΄αριθμ. 230/2019, κ.λπ.) απέρριψε τον ισχυρισμό των προσφευγόντων ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την χορήγηση της Αναστολής, όπως απορρίφθηκε και ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση, καθώς δεν προσδιορίστηκε ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες, αλλά και αυτές που επικαλούνται είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει ότι οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλουν οι προσφεύγοντες δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Απριλίου 2014 την οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες, έχει εκδοθεί επί ερμηνείας και εφαρμογής διαφορετικής οδηγίας, η οποία αφορά σε διαφορετικό ζήτημα (προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

Οι τέσσερις μέσω των δικηγόρων τους, με προεξάρχοντος τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνου Λαζαράτου, ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με τον νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση για την Βασιλική Θάνου και των άλλων τριών θα είναι αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ, που θα συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2019.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play