Αυτοψία θα πραγματοποιήσει στο ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης ο δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου του νησιού πριν εκδώσει την απόφαση για το κλείσιμο του χώρου, ύστερα από τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν ξενοδόχοι κατά της οργάνωσης «Αλληλεγγύη Λέσβου».
Χθες και μετά την εξέταση των μαρτύρων ο δικαστής μετέβη με τους δικηγόρους των δυο πλευρών για αυτοψία στον χώρο του ΠΙΚΠΑ.
Στο μεταξύ, στην αντεπίθεση πέρασε ο διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, Γιάννης Μπαλμπακάκης, μετά τα όσο είδαν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ, κυρίως μέσα από τις ανακοινώσεις με αφορμή τις εξελίξεις στο ΠΙΚΠΑ. «Με λύπη μας διαβάσαμε στα Δελτία Τύπου, του ΠΙΚΠΑ ότι “οι συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας είναι που απαιτούν πραγματικά τη παρέμβαση της Περιφέρειας για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος” και της Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο ότι “τη στιγμή που στο νησί υπάρχει και λειτουργεί το κέντρο της Μόριας, όπου επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής”» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπαλμπακάκης.
Στη συνέχεια παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, τονίζοντας: «Δεν κατανοούμε πώς αναφέρεστε στο ΚΥΤ Μόριας με τόσο απαξιωτικά σχόλια χωρίς να γνωρίζετε την πραγματική κατάσταση στο ΚΥΤ, και οι αναφορές σας είναι τουλάχιστον ατυχείς όταν δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ ΚΥΤ και ΠΙΚΠΑ. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι από πλευράς καθαριότητας η αποκομιδή γίνεται καθημερινά από το Δήμο Λέσβου μαζί με δύο φορτηγά δημόσιας χρήσης που μισθώνουμε, χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν τρία συνεργεία με περισσότερα από 60 άτομα που απασχολούνται με την καθαριότητα όλων των χώρων του ΚΥΤ».
Και η ανακοίνωση του ΚΥΤ καταλήγει:
«Από πλευράς υγείας ούτε είχαμε, ούτε έχουμε περιστατικά που να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, η δε πρωτοβάθμια περίθαλψη που παρέχεται στο ΚΥΤ, είναι σε υψηλό επίπεδο και παρέχεται από προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναγνωρισμένες ιατρικές οργανώσεις.
Ειλικρινά απορούμε όχι τόσο με το ΠΙΚΠΑ, γιατί η συνεργασία μας είναι μόνο το τελευταίο μήνα, και νομίζω ότι σας βοηθήσαμε σε ό,τι μας ζητήσατε, όσο με την Συνύπαρξη που συνεργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό και ποτέ δεν μας είπατε ότι έχετε διαπιστώσει “απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής» ” κάτι που και πάλι δεν είναι στην αρμοδιότητα σας.
Προφανώς τον αριθμό των 7.000 φιλοξενούμενων πολιτών τρίτων χωρών που εξυπηρετούμαι στο ΚΥΤ, δεν μπορείτε να τον αντιληφθείτε, όταν στο ΠΙΚΠΑ φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 80 έως 90 άτομα και όμως έχετε προβλήματα ενώ θα έπρεπε να είσαστε υπόδειγμα.
Το αρμόδιο Τμήμα της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας μάς έχει ελέγξει πολλές φορές και όποιες παρατηρήσεις υπήρξαν, αποκαταστάθηκαν και καθημερινά γίνεται προσπάθεια να βελτιώνουμε τις υποδομές, διότι προβλήματα συνεχώς δημιουργούνται λόγω του υπερπληθυσμού.
Το μόνο θέμα είναι η επίλυση του αποχετευτικού, του οποίου η μελέτη και σύμβαση με το ΥΠΕΘΑ έχει εγκριθεί από το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία υπογραφής σύμβασης για την εκτέλεσή του.
Όσο για την αποσυμφόρηση, ότι έχει ανακοινώσει ο υπουργός κ. Βίτσας ισχύει, και είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του.
Παρακαλώ πολύ στο μέλλον και όταν αναφέρεστε στο ΚΥΤ Λέσβου, να ζητάτε ενημέρωση για την οποία είμαστε πρόθυμοι να σας παρέχουμε, και όχι χωρίς να γνωρίζεται να μας επικαλείστε για να λύσετε δικά σας προβλήματα.
Προσπαθούν πάρα πολλοί εργαζόμενοι για να είναι το ΚΥΤ Λέσβου στη Μόρια σε υψηλό επίπεδο παρέχοντας φιλοξενία σε διπλάσιο και πλέον αριθμό της χωρητικότητας του και συγχρόνως να φροντίζει, όσο είναι εφικτό, να μην επιβαρύνεται η πόλη από τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.
Φροντίστε σας παρακαλώ εσείς να βελτιωθείτε, εμείς δίνουμε καθημερινό αγώνα και δεχόμαστε μόνο καλοπροαίρετες παρατηρήσεις και όχι αναφορές που σκοπό έχουν να καλύψουν αδυναμίες σας».