Δήμαρχος Σάμου σε Βίτσα: «Ο χρόνος για αποσυμφόρηση του νησιού έχει εξαντληθεί»

Δήμαρχος Σάμου σε Βίτσα: «Ο χρόνος για αποσυμφόρηση του νησιού έχει εξαντληθεί»

Νέα επιστολή προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό που «πνίγει» το νησί απέστειλε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, με αφορμή και την αυριανή πανσαμιακή απεργία.

Όπως σημειώνει σε αυτήν, η απεργιακή κινητοποίηση της 7ης Φεβρουαρίου αποτελεί μια «δραματική έκκληση για άμεση λήψη μέτρων. Εκφράζει, συγχρόνως, την απολύτως λογική απαίτηση για διευθέτηση του προβλήματος των κατοίκων των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, που, με ανθρωπισμό και πνεύμα αλληλεγγύης, υποστήριξαν με κάθε τρόπο επί τρία και πλέον χρόνια τους ερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες, αλλά και τους υπόλοιπους, από άλλες χώρες, μετανάστες».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «όλες οι σχετικές δεσμεύσεις για εξεύρεση μιας δίκαιας και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα έχουν διαψευσθεί ή έχουν μετακυληθεί χρονικά, με τέτοιο τρόπο που δημιουργεί δυσπιστία, αλλά και ανασφάλεια σε όλους».

«Η Σάμος επιθυμεί να ζει ειρηνικά»

Ο κ. Αγγελόπουλος τονίζει πως «η Σάμος επιθυμεί να ζει ειρηνικά, να δημιουργεί και να προοδεύει σε κάθε τομέα και να προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της. Χωρίς αίσθημα ασφάλειας και χωρίς στέρεη κοινωνική συνοχή, τα σχέδια, οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν και κανονικότητα δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο ίδιος ζητεί «η αποσυμφόρηση του νησιού να γίνει πράξη τώρα! Το hotspot του νησιού πρέπει να κλείσει άμεσα, να καταργηθεί αυτή η “πόλη πάνω απ’ την πόλη”, που τίποτα δεν προσφέρει στους πρόσφυγες/μετανάστες και από την άλλη πλευρά δημιουργεί αναρίθμητα προβλήματα στους κατοίκους της Σάμου, προβλήματα που σας είναι, άλλωστε, γνωστά».

Κατά τον δήμαρχο του νησιού, η κοινή θέση των φορέων της Σάμου αποτελεί προϊόν μακράς διεργασίας με συνεκτικά σημεία την υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών που περιλαμβάνει όλους, αλλά και το δικαίωμα να ζει κανείς στα 1.238 μέτρα από την Τουρκία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

«Τα παραδείγματα που δείχνουν την ανακολουθία και τη μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων και έργων είναι πολλά. Ακόμα και για το προσωπικό που αποσπάσθηκε από άλλα νησιά για να ενισχύσει την υπηρεσία ασύλου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε μέριμνα για τη διασφάλιση εργασιακού χώρου και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι.

Η δε συμπεριφορά της διοικήτριας του hotspot απέχει πολύ από τη συναντίληψη, αλλά και το ρεαλιστικό πνεύμα συνεργασίας, που εκ της θέσεως της και εκ της φύσεως του ρόλου της οφείλει να επιδεικνύει. Η ίδια θεωρεί ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τους πρόσφυγες που, και με την ανοχή της, έχουν εγκατασταθεί γύρω και έξω από το hotpot – και οι οποίοι είναι κυριολεκτικά χιλιάδες. Συγχρόνως, είναι απολύτως αρνητική, έως προσβλητική, σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία υποστήριξης που εκφράζεται και προτείνεται από πολίτες και φορείς και προτιμά να αντιδικεί με όλους, επικαλούμενη συνεχώς λόγους ασφαλείας!».

«Δεν γίνεται να αυξάνονται οι ροές»

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος σημειώνει ότι τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τα ζητήματα αυτά καθαυτά έχουν εκφραστεί και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως λέει, «το μόνο που μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει στη Σάμο είναι ένα απλό κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ολιγοήμερη παραμονή των προσφύγων/μεταναστών.

Δεν είναι δυνατόν να αυξάνονται οι ροές στα νησιά και στη Σάμο το νοσοκομείο να λυγίζει υπό το βάρος της ανταπόκρισης στο καθήκον, οι υποδομές και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας να αδυνατούν πλέον εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν και την ίδια ώρα η μία εξαγγελία να διαδέχεται την άλλη.

Ο χρόνος έχει εξαντληθεί! Η φωνή που ακούγεται από τη Σάμο και τα νησιά μας πρέπει να γίνει ακουστή και σεβαστή, διότι δεν εκφράζει κανενός είδους προκατάληψη, παρά μόνο τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όχι μόνο οι απελπισμένοι, εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες νησιώτες ακρίτες των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης» καταλήγει στην επιστολή του προς τον υπουργό ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Loading

Play