«Δεν τίθεται θέμα έκδοσης του Τούρκου απεργού πείνας»

«Δεν τίθεται θέμα έκδοσης μέχρι να εκδοθεί απόφαση για το πολιτικό άσυλο» ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης για τον Τούρκο απεργό πείνας Τουργκούτ Καγιά

propoli

Μιλώντας ο κ.  Κοντονής σε συνέντευξη του στο Ραδιόφωνο 24/7 διευκρίνισε ότι «Για την υπόθεση αυτή γνωρίζω το διατακτικό και όχι το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου. Κι αυτό διότι η υπόθεση δεν είναι στα χέρια μου και κακώς δίδεται μια λανθασμένη διάσταση όσον αφορά τη διαδικασία»

Υπενθύμισε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει υποβάλει αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου και επομένως ποιαδήποτε διαδικασία εκδόσεως παγώνει μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι αν του παρασχεθεί πολιτικό άσυλο τότε αυτομάτως δεν τίθεται θέμα έκδοσης.

«Όσοι εμπλέκουν την κυβέρνηση σε αυτήν την υπόθεση το κάνουν μάλλον εκ του πονηρού»

Υποστήριξε ότι «σωστά οι συνήγοροι του κατέθεσαν αίτημα στην Επιτροπή Ασύλου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα».

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει πρώτος και δεύτερος βαθμός, ενώ προβλέπεται και προσφυγή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

Αναρωτήθηκε γιατί ορισμένοι εμπλέκουν την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης από τη στιγμή που υπάρχει σε εκκρεμότητα αυτή η διαδικασία. Το κάνουν μάλλον εκ του πονηρού.

«Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο άνθρωπος υποβάλει τον εαυτό του στην ταλαιπωρία μιας απεργίας πείνας, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει υποβάλει το αίτημά του στο ελληνικό κράτος περί παροχής πολιτικού ασύλου. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία της έκδοσης» τόνισε.

Εξήγησε ότι στη συνέχεια ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο γραφείο του Υπουργού αν και μόνο  απορριφθεί από όλα τα όργανα (διοικητικά και δικαστικά) το αίτημά του.

«Γιατί υποβάλλει τον εαυτό του σε αυτή τη διαδικασία;»

«Επαναλαμβάνω πως δεν κατανοώ γιατί ο συγκεκριμένος κρατούμενος υποβάλει τον εαυτό του σε αυτή τη δοκιμασία, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα για την υγεία του ενδεχομένως και για τη ζωή του.

Απευθυνόμενος προς όλες τις μεριές τόνισε ότι σε αυτή τα φάση της διαδικασίας δε μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα της έκδοσης γιατί είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία παροχής ασύλου, την οποία ο ίδιος και οι συνήγοροι του επέλεξαν και σωστά να δρομολογήσουν.

Loading