Κοριοί και ψώρα στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ

Του Θ. Παπαδόπουλου
Η δημόσια υγεία στην εντατική! Ελλιπέστατο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παμπάλαιος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ασθενείς που πεθαίνουν εξαιτίας των ελλείψεων, νοσοκομεία με κρούσματα ψώρας και κοριών, ασθενείς που κοιμούνται σε ράντζα.

propoli

Ένα δημόσιο σύστημα υγείας υπό κατάρρευση! Αυτήν την πραγματικότητα σκιαγραφεί σε δηλώσεις του στην Politik ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Μια πραγματικότητα που φαντάζει εφιαλτική…

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα

«Οι χαμηλές δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Δυστυχώς, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων και δεν μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες  και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού», μας επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Αιτία αυτής της κατάστασης, όπως επισημαίνει, είναι «οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες, οι οποίες βρίσκονται στο 5% του ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες, ξεπερνούν το 8.5%. Και πάλι σε αυτές τις χώρες διαμαρτύρονται γιατί έχουν προβλήματα. Φανταστείτε εμείς» τονίζει.

Σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται και με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος «έχει υπερβεί το όριο ζωής του», με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του να χρειάζεται αντικατάσταση. Ένα σημαντικό τμήμα των περιγραφόμενων προβλημάτων ξεπερνιέται από τις δωρεές διάφορων ιδιωτών. «Καλές είναι και τις θέλουμε, όμως δεν γίνεται μόνο με αυτές. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν υπήρχαν, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους απ’ ότι τώρα» σημειώνει με νόημα ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος

«Πεθαίνουν ασθενείς»

Στο ερώτημα εάν οι καταγεγραμμένες ελλείψεις οδηγούν σε απώλειες ασθενών, η απάντηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ είναι κατηγορηματική: «Χάνουν πολλοί ασθενείς τη ζωή τους εξαιτίας τους. Ένα μόνο παράδειγμα είναι η ακτινοθεραπεία, όπου πλήττονται 13 χιλιάδες καρκινοπαθείς, αφού δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής επειδή δεν υπάρχουν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα. Έχουμε καταδίκη για περιστατικά όπου άνθρωποι πέθαναν έξω από τα κέντρα υγείας λόγω έλλειψης γιατρών. Έχουν σημειωθεί θάνατοι επειδή άργησε να φθάσει το ασθενοφόρο. Και φέτος καταδικαστήκαμε για τέτοια περιστατικά» σημειώνει.

Για τον ίδιο, η εικόνα που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχει αλλάξει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Τα τελευταία χρόνια της κρίσης “χάσαμε” 25 χιλιάδες εργαζόμενους. Μόνο επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης έχουν λιγοστέψει από τα νοσοκομεία -βάσει στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας- 6.000 εργαζόμενοι» καταγγέλλει.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι πως σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο: «Χρόνο με τον χρόνο των μνημονίων γίνεται όλο και χειρότερη η κατάσταση επειδή εφαρμόζονται οι ίδιες πολιτικές. Το προσωπικό συνεχώς λιγοστεύει. Ακόμη και ένας γιατρός να φεύγει, η απουσία του γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο σύστημα. Δεν υπάρχουν χρήματα να φτιάξουν τους αξονικούς, να αγοράσουν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Επίσης 150 κλίνες -σε σύνολο 420- στη ΜΕΘ είναι κλειστές και δεν λειτουργούν, αν και είναι εξοπλισμένες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ως αποτέλεσμα πεθαίνουν άνθρωποι από λοιμώξεις και ιώσεις ειδικά τον χειμώνα, αν αναλογιστούμε ότι η λίστα του ΕΚΑΒ για μεταφορά στη ΜΕΘ είναι περίπου τριάντα άτομα το καλοκαίρι και ογδόντα το χειμώνα».

«Κοριοί και ψώρα»

Τραγική φαίνεται πως είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Δρομοκαΐτειο, όπου έχουν εμφανιστεί κοριοί ενώ υπάρχουν και κρούσματα ψώρας. Όπως σχολίασε στην Politik ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Οι κοριοί τσιμπάνε τους ασθενείς ενώ έχει εμφανισθεί ψώρα σε ασθενείς. Αυτό οφείλεται στις συνθήκες διαβίωσης ορισμένων οι οποίοι εισάγονται στο νοσοκομείο, όπως είναι οι άστεγοι ή οι μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν σε hot spot. Μπορεί να γίνονται απολυμάνσεις, αλλά καταφθάνουν συνεχώς ασθενείς και το φαινόμενο δεν εξαλείφεται. Οπότε έχουμε τμήματα που βρίσκονται μερικώς σε καραντίνα».

Στο Δρομοκαΐτειο παράλληλα, εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία «αυτιστικά παιδιά που είναι σχεδόν καθηλωμένα στα κρεβάτια. Μάλιστα εισάγονται και ασθενείς οι οποίοι φιλοξενούνταν σε ειδικούς ξενώνες ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το υπουργείο Υγείας. Αντιθέτως εισάγονται για να μείνουν μόνιμα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία».

Από το εσωτερικό του νοσοκομείου “Σωτηρία”

«Ασθενείς σε ράντζα»

Και φυσικά τα προβλήματα δεν σταματούν σε όλα τα παραπάνω. Στην 3η πανεπιστημιακή παθολογική κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία» επικρατεί το αδιαχώρητο. «Είναι υπερπλήρης, με αποτέλεσμα ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα στο διάδρομο. Προσωπικό, ασθενείς και συνοδοί κάνουν σλάλομ μεταξύ των ράντζων. Φανταστείτε τον χειμώνα που θα είναι σε έξαρση οι ιώσεις. Και όμως ο Παύλος Πολάκης, ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, πανηγυρίζει ότι εξαφανίστηκαν τα ράντζα από τα νοσοκομεία» σχολιάζει δηκτικά ο κ. Γιαννάκος. Παρουσιάζει δε τη ΜΕΘ ως είδος πολυτελείας στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Η κυβέρνηση ας μην παίζει κρυφτούλι με τον αριθμό των λειτουργούντων κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Να πάψει να παίζει με τους ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση. Να δώσει στοιχεία ανά νοσοκομείο για τις λειτουργούντες κλίνες ΜΕΘ. Να μην κρύβονται πίσω από τις δήθεν απολυμάνσεις των κλινών ή τα παραπλανητικά στοιχεία των διοικητών νοσοκομείων κατά παραγγελία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ακατάλληλο για νοσηλεία φυματικών»

Απίστευτα είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών. Μετά τη μεταστέγαση του νοσοκομείου θώρακος Πατρών, «δηλαδή κατόπιν εορτής», η διοίκηση του ζήτησε από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες για τις συνθήκες αντιμετώπισης και νοσηλείας ασθενών με γνωστή ή υποπτευόμενη φυματίωση. Στο απαντητικό έγγραφο που έλαβε αναγράφεται ότι «οι θάλαμοι νοσηλείας των φυματικών θα πρέπει να είναι απομονωμένοι με ελεγχόμενο αερισμό γιατί ο έλεγχος της διασποράς του μυκοβακτηριδίου αφορά τόσο το χώρο εντός όσο και εκτός του θαλάμου νοσηλείας του ασθενή. Όμως οι θάλαμοι νοσηλείας των φυματικών είναι ακατάλληλοι, αφού είναι ανοικτοί στο κέντρο της κλινικής δίπλα στη στάση των νοσηλευτών και των γιατρών με κοσμοσυρροή».

Στις σχετικές οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρεται ακόμα ότι επιβάλλεται η μεταφορά των φυματικών περιστατικών ακόμη και με υποπτευόμενη μεταδοτική φυματίωση σε άλλο ίδρυμα όταν δεν υφίσταται θάλαμος αρνητικής πίεσης. Στο Γ.Ν. Πατρών όμως, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «νοσηλεύονται ελεύθερα στον 6ο όροφο του επταώροφου κτιρίου χωρίς να υπάρχει θάλαμος αρνητικής πίεσης. Οι ασθενείς με υποπτευόμενη μεταδοτική φυματίωση κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, ενώ στον πρώτο όροφο γίνονται τοκετοί και φιλοξενούντα νεογνά! Ακόμη, μολονότι νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται φυματικοί ασθενείς δεν πρέπει να έχουν κοινό κλιματισμό, κάτι τέτοιο στο Γ.Ν. Πατρών δεν συμβαίνει» προσθέτει.

Ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο νοσοκομείο αξίζει να σημειωθεί πως δεν μπορούν να γίνουν ενδοσκοπήσεις λόγω βλάβης του πλυντηρίου του ενδοσκοπικού συστήματος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται στο νοσοκομείο του Ρίο.

«Παράνομα καθήκοντα και διπλοβάρδιες»

Εξίσου σημαντικά είναι τα προβλήματα και στο νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Σε αυτό, σύμφωνα με τον. Γιαννάκο, στους μεταφορείς ασθενών έχουν ανατεθεί «παράνομα αλλότρια καθήκοντα και παράνομες διπλοβάρδιες». Συγκεκριμένα από τους 24 μεταφορείς ασθενών του νοσοκομείου, οι 14 συμμετέχουν στο κυκλικό ωράριο «και κάποιοι έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες όπως στο κέντρο υγείας Μελιγαλά, σε διοικητικές υπηρεσίες στο τηλεφωνικό κέντρο και στα εργαστήρια, ενώ οι ανάγκες ως μεταφορείς ασθενών ήταν μεγαλύτερες». Ως αποτέλεσμα η απογευματινή βάρδια «απαρτίζεται από ένα άτομο για όλες τις κλινικές και δύο στα επείγοντα.  Προσωπικό που εξυπακούεται ότι δεν επαρκεί για την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων. Ακόμα καταστρατηγείται το εργασιακό τους ωράριο, αφού τελούν παράνομες διπλοβάρδιες απόγευμα- πρωί- νύχτα, χωρίς να μεσολαβεί η –νομοθετικά υποχρεωτική- 12ωρη ανάπαυση μεταξύ των δύο βαρδιών».

Τέλος, λίγες ημέρες νωρίτερα, η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας έκανε προπαγάνδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στους συμβασιούχους εργαζόμενους, λέγοντάς τους πως «το ότι είστε υποψήφιοι και πάλι το οφείλετε στον Ξανθό και στον Πολάκη και σε όποιον αρέσει». Αυτή είναι η δημόσια Υγεία στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε όποιον αρέσει…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018

Loading