Διορία δύο μηνών για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των επιβατών στις πτήσεις

Διορία δύο μηνών για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των επιβατών στις πτήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε προχθές (Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018) την Ελλάδα και ακόμη 13 κράτη-μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες για τα δεδομένα επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR).

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία, επειδή δεν κοινοποίησαν την εθνική νομοθεσία τους, με την οποία μεταφέρεται πλήρως στο εσωτερικό δίκαιο η οδηγία PNR. Τα κράτη-μέλη όφειλαν να το είχαν κάνει έως τα τέλη Μαΐου 2018.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι τα δεδομένα PNR αφορούν πληροφορίες που παρέχουν οι επιβάτες στις αεροπορικές εταιρείες κατά την κράτηση και τον έλεγχο των αεροπορικών εισιτηρίων. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν στοιχεία, όπως το όνομα του επιβάτη, τις ημερομηνίες ταξιδίου, τα δρομολόγια, τον αριθμό θέσης, τις αποσκευές, τα στοιχεία επικοινωνίας και τα μέσα πληρωμής. Η οδηγία PNR απαιτεί από τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ένα εθνικό σύστημα για τη συλλογή, την ανάλυση και την ανταλλαγή δεδομένων για σκοπούς επιβολής του νόμου, με πλήρη σεβασμό των εγγυήσεων για την προστασία των δεδομένων.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η επεξεργασία των δεδομένων PNR αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ταυτοποίηση δυνητικών εγκληματιών και τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν προηγουμένως άγνωστοι στις Αρχές επιβολής του νόμου. «Ωστόσο, για να μπορέσει το πλαίσιο PNR να αξιοποιηθεί πλήρως, είναι σημαντικό τα συστήματα όλων των κρατών-μελών να είναι σε κατάσταση λειτουργίας» τονίζει η Επιτροπή.

Τα κράτη-μέλη που δεν έχουν μεταφέρει πλήρως στο εθνικό δίκαιό τους την οδηγία PNR έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να το πράξουν.

Εξάλλλου, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα και σε ακόμη 16 κράτη-μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία), επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα με τα οποία μεταφέρεται πλήρως στο εθνικό δίκαιό τους η οδηγία σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου, διαμονής και κινητικότητας εντός της ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών (au pair).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play