Την ενοχή 20 κατηγορούμενων για το σκάνδαλο με τις μίζες των υποβρυχίων, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώ άλλοι 7 κρίθηκαν αθώοι για την ίδια υπόθεση.
Υπενθυμίζουμε ότι η επίμαχη σύμβαση για τα υποβρύχια είχε υπογραφεί επί υπουργίας, Άκη Τσοχατζόπουλου, για την οποία ο πρώην υπουργός έχει καταδικαστεί με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Μεταξύ των προσώπων που κρίθηκαν ένοχοι και για τους οποίους αναμένεται η κρίση του δικαστηρίου επί των ποινών, είναι επιχειρηματίες και στρατιωτικοί, που φέρονται εμπλεκόμενοι στη διαδρομή της μίζας που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δόθηκε για να προχωρήσουν οι συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και σε στελέχη ελβετικής τράπεζας μέσω της οποίας διοχετεύονταν οι μίζες.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των κατηγορούμενων που κρίθηκαν ένοχοι είναι ο Ελβετός τραπεζίτης, Όσβαλντ που πρόσφατα έσπασε το «βραχιολάκι» γεωεντοπισμού που έφερε σε αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης και εξαφανίστηκε και ο Αντώνης Κάντας πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Και η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει καταδίκη για τους φερόμενους ως «πρωταγωνιστές» του σκανδάλου, όπως πχ. τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό και τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο. Για τον πρώτο ανέφερε στην αγόρευσή της πως από τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων, ζητώντας να κριθεί ένοχος και για τα δύο αδικήματα.
Για τον Αλ. Αβατάγγελο πρότεινε ενοχή μόνο για το ξέπλυμα βρώμικο χρήματος, αφού για την πράξη της δωροδοκίας υπάρχει δεδικασμένο στη Γερμανία. Ένοχη είχε εισηγηθεί και για: τον Γιάννη Μπέλτσιο (μόνο για το αδίκημα της δωροδοκίας), τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, τον Αντώνη Κάντα και τον Παναγιώτη Ευσταθίου, ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών καθώς εισέφεραν στοιχεία στην υπόθεση.
Για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό πρότεινε την απαλλαγή του, όπως και δέχτηκε και το δικαστήριο.