INTIME

Εισαγγελική πρόταση ενοχής για Γ. Ευσταθίου και Π. Μαντούβαλο

Σε πρόταση για ενοχή του προέδρου Εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και του δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου, προχώρησε ο  εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, Νίκος Δεγαΐτης, για δωροδοκία στο πλαίσιο έκδοσης δικαστικής απόφασης σε υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος.

propoli

Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία ξεκίνησε το 2010 και μάλιστα… μέσα σε δικαστική αίθουσα. Πλέον, με την εισαγγελική εισήγηση επί της ενοχής των κατηγορουμένων η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μπαίνει στην τελική της ευθεία.

Το 2010 ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης –πάλι για υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος- δικαζόταν μαζί με τον Π. Μαντούβαλο και άλλους εμπλεκομένους. Τότε ο επιχειρηματίας εξαγριωμένος από το γεγονός ότι το δικαστήριο καταδίκασε τον ίδιο και αθώωσε τον κ. Μαντούβαλο, εξαπέλυσε σφοδρή λεκτική επίθεση προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Γιάννη Ευσταθίου φωνάζοντας ότι «την πλήρωσε» γιατί δεν δέχτηκε να τον δωροδοκήσει. Ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε παράλληλα, ότι εκβιαζόταν και από τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, ο οποίος του ζητούσε 60 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου ο επιχειρηματίας να αθωωθεί. Έκτοτε οι εξελίξεις υπήρξαν καταιγιστικές.

Ο Γ. Μπολότσης υπήρξε μέχρι και προσφάτως φυγόδικος, αφού είχε εξαφανισθεί πριν την έκδοση της απόφασης επί της ποινής. Όσον αφορά τη δίκη, αυτή επαναλήφθηκε και οδήγησε στην καταδίκη του Π. Μαντούβαλου αλλά και στη διαταγή για συνέχεια της έρευνας όσον αφορά τις καταγγελίες του κ. Μπολέτση.

Από την έρευνα που διεξήχθη, σχηματίστηκε νέα δικογραφία, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραπεμφθεί στο ακροατήριο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της παρούσας δίκης, οι δικαστές Ευσταθίου και Μουστάκας από τον Μάιο του 2009, έως τον Φεβρουάριο του 2010, φέρονται να έλαβαν 600 χιλιάδες ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο –μέσω του αρχιμανδρίτη Ι. Γιανουσάκη- ώστε να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του που δικάζονταν για το επονομαζόμενο ως «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1». Επιπροσθέτως, ο κ. Ευσταθίου κατηγορείται, ότι μέσω του Γιοσάκη εκβίασε τον Μπολέτση, προκειμένου να του καταβάλει 60 χιλιάδες ευρώ, ώστε να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.

Ο κ. Δεγαΐτης πρότεινε ακόμη την αθώωση του  Γ. Μπολέτση, αφού έκρινε ότι ο επιχειρηματίας λανθασμένα παραπέμφθηκε σε δίκη γιατί βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης στην προκειμένη περίπτωση. Αναφορικά με τον αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη, προτάθηκε η ενοχή του για το αδίκημα της εκβίασης του κ. Μπολέτση αφού φέρεται να ήταν αυτός που μεσολάβησε στην δωροδοκία του προέδρου Εφετών από τον επιχειρηματία και ταυτόχρονα η απαλλαγή του αρχιμανδρίτη για το αδίκημα της πληημμελληματικής δωροδοκίας, ελλείψει του αξιόποινου για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Ο δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος και ο ιερέας Διονύσιος Ζήκους που ήταν επίσης κατηγορούμενοι, απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής. Προτάθηκε ακόμα η ενοχή του Σταύρου Γεωργιτσογιαννάκου για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία δικαστή άνω των 120 χιλιάδων ευρώ.

Loading