Ελληνική ιθαγένεια στους τρεις μετανάστες που έσωσαν δεκάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι απέδωσε τιμητικά ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον 50χρονο Αιγύπτιο Ελ Χαΐμι Εμάντ, τον 46χρονο συμπατριώτη του Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ και τον 35χρονο Αλβανό Τζέκα Γκάνι.
Απευθυνόμενος στα τιμώμενα πρόσωπα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι προχωρώντας στην απόδοση ιθαγένειας στους τρεις αλιείς η Ελλάδα έκανε το χρέος της, ενώ οι ίδιοι μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για Ευρωπαίους εταίρους που δεν δείχνουν να συμμερίζονται την έννοια της αλληλεγγύης.
«Γύρισα πίσω σε εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές και ξαναθυμήθηκα τι θα πει άνθρωπος. Αυτό το οποίο κάνατε αποδεικνύει ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι ζήτημα υπηκοότητας, αλλά ζήτημα ψυχής. Η Ελλάδα σας υποδέχεται στους πολίτες της γιατί αυτό είναι η Ελλάδα: Ανθρωπισμός και αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο υπουργούς Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας ήταν χρέος της Πολιτείας, ενώ προσέθεσε ότι το δικό τους παράδειγμα αποτελεί οδηγό για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού προς τους τρεις αλιείς.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ οι τρεις αλλοδαποί είχαν στο πλευρό τους μέλη των οικογενειών τους καθώς και τον πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Νέας Μάκρης Γιάννη Αθηναίο.
Η ανθοδέσμη στον Παυλόπουλο
Σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό στιγμιότυπο η μικρή κόρη του Ελ Χαΐμι Εμάντ παρέδωσε στον κ. Παυλόπουλου μια ανθοδέσμη και ακολούθησε ένας σύντομος διάλογος.
Οι τρεις αλιείς είχαν επιδείξει πρωτοφανή αυτοθυσία στην προσπάθεια τους να σώσουν συμπολίτες τους οι οποίοι πήδηξαν στη θάλασσα προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες κατά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους.
Μάλιστα, κατά την επίσκεψη του στο Μάτι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στις ηρωικές πράξεις τους, σημειώνοντας πως είναι καθήκον της Πολιτείας να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει την αυτοθυσία τους.
«Άμεσα να τρέξουν οι διαδικασίες»
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, έδωσε εντολή στην ειδική γραμματεία Ιθαγένειας να προχωρήσει ταχύτατα τις απαραίτητες διαδικασίες και ακολούθως συνέταξε την προβλεπόμενη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική πολιτογράφηση των τριών ψαράδων, επειδή, όπως προβλέπει ο νόμος, προσέφεραν στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες.
«Είναι η ελάχιστη απόδοση ευγνωμοσύνης και τιμής από την πλευρά του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους ανθρώπους, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με την αυτοθυσία τους και τη συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης. Έτσι στις 21 Δεκεμβρίου η σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.