ΕΛΣΤΑΤ: Αρνητικά ρεκόρ σε ΑΕΠ, ανεργία και επενδύσεις

Οριακά χαμηλότερο σε σύγκριση με όσα είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

propoli

Το πρωτογενές πλεόνασμα κλείδωσε στο 3,9% του ΑΕΠ ή στα 7,01 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 4%.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 0,8% του ΑΕΠ με την συγκεκριμένη εκτίμηση να παραμένει αμετάβλητη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το χρέος της Ελλάδας, βρίσκεται στο 176,1% του ΑΕΠ. Σε απόλυτους δηλαδή αριθμούς είναι 317.4 δισ. ευρώ.

Επί τω χείρω οι επιδόσεις σε ΑΕΠ, επενδύσεις και ανεργία

Αρνητικά ρεκόρ καταγράφει το 2018 σε όρους μεταβολής του ΑΕΠ. Η μεταβολή των επενδύσεων θα είναι η 3η χειρότερη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία θα είναι η μεγαλύτερη για τη φετινή χρονιά.

Ουραγός θα αναδειχθεί η χώρα και όσον αφορά τη μεταβολή της ιδιωτικής και της δημόσιας κατανάλωσης, ενώ το μοναδικό μέγεθος στο οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με θετικό τρόπο είναι οι εξαγωγές, καθώς η μεταβολή της φετινής χρονιάς είναι η 2η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Όσον αφορά το 2019, η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% θα φέρει την Ελλάδα στη μέση της κατάταξης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για διψήφια αύξηση των επενδύσεων, αυτή θα είναι και η καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών-μελών του ευρώ.

από naftemporiki.gr

Loading