Σε επίτιμο πρόεδρό της ανακήρυξε χθες τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυσή της, ενώ του απένειμε το χρυσό μετάλλιό της, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών της ΕΜΣ.
Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η διάκριση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς η ΕΜΣ είναι «ένα πλήρως καταξιωμένο και πολύ πέραν των ελληνικών συνόρων, πνευματικόν καθίδρυμα», με διεθνή ακτινοβολία και με έδρα τη «βυζαντινή συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη» και επιδίδεται στην «επιστημονική και κατά σύστημα μελέτη όλων των συνιστωσών, της πνευματικής, πολιτιστικής, γλωσσικής και εθνικής ταυτότητος του μακεδονικού χώρου και όλης της Βόρειου Ελλάδος».
Σημείωσε, δε, ότι τα ενδιαφέροντα της ΕΜΣ επεκτείνονται και πέραν των προαναφερομένων με τη δημιουργία, κατά το παρελθόν, ως παραρτήματος της, του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι κατά το παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρός της «και ένας γόνος της μαρτυρικής Ίμβρου», ο αείμνηστος καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλαος Ανδριώτης.
Ο πρόεδρος του ΕΜΣ Βασίλειος Πάππας απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το χρυσό μετάλλιο της ΕΜΣ, την ανώτατη διάκριση της και την σχετική περγαμηνή ανακήρυξης του κ. Βαρθολομαίου σε επίτιμο πρόεδρο της ΕΜΣ.
«Παναγιότατε, η συνετή σας απόφαση να μην αναγνωρίσετε την εκκλησία των Σκοπίων με ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία αποτελεί οδηγό, για όλα τα πνευματικά σας τέκνα, όλα τα μέλη της εταιρίας μας, ολόκληρο τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία» τόνισε στην προσφώνηση του ο κ. Πάππας και συνέχισε: «Τούτη την ώρα, Παναγιότατε, γίνεσθε ένας από εμάς, ο πνευματικός μας ταγός, που υπερασπίζεται όσο κανείς από τους ηγέτες αυτού του έθνους την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας».
Το ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΜΣ ανέγνωσε ο γενικός γραμματέας της, καθηγητής, Κωνσταντίνος Χρήστου.
Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης έργων Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
O Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέχεια επισκέφθηκε την αίθουσα της Πινακοθήκης της ΕΜΣ και εγκαινίασε την διαπολιτισμική εικαστική έκθεση με τίτλο: «TURKCELL – Η Τέχνη στην Επικοινωνία» – που είχε πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα – την οποία διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου, με τη συμμετοχή έργων εικοσιπέντε Ελλήνων και εικοσιπέντε Τούρκων καλλιτεχνών. Η έκθεση το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει σε Σμύρνη και σε Κωνσταντινούπολη και θα καταλήξει αρχές του επόμενου χρόνου στην Ίμβρο.
«Η επικοινωνία είναι απαραίτητος δρόμος για να φτάσουμε στην κοινωνία δηλαδή στη σχέση φιλίας και αγάπης. Η σύγχρονη εποχή μας προσφέρει νέους τρόπους ταχείας επικοινωνίας ένας από τους οποίους είναι και η κινητή τηλεφωνία. Η Turkcell είναι η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας. Όμως δεν αρκείται στην εμπορική προώθηση του τηλεφωνικού προϊόντος. Πολύ συχνά τιμά το όνομα της με έργα -γέφυρες ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας και αγάπης που φέρνουν τους ανθρώπους πολύ πλησιέστερα μεταξύ τους, από ότι μια τηλεφωνική συνδιάλεξη» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην οικονομική συνεισφορά της εταιρίας για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων στο γυμνάσιο – λύκειο, στο χωριό Αγρίδια της Ίμβρου, το οποίο εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2017 και συνεχάρη την εταιρία και τους συντελεστές της έκθεσης.
«Επιχειρεί να στήσει μια γέφυρα φιλίας και κοινωνίας, μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων, Τουρκίας και Ελλάδος, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, για αυτό και είναι εξαιρετικά πολύτιμη» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
Παρόντες, μεταξύ άλλων ήταν ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Turkcell, ο πρόεδρος της ΕΜΣ, στελέχη και μέλη ομογενειακών και Ιμβριακών πολιτιστικών σωματείων, κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ