«Ηλεκτρονικό Μητρώο για καταγραφή και συντήρηση Έργων Υποδομής»
INTIME

«Ηλεκτρονικό Μητρώο για καταγραφή και συντήρηση Έργων Υποδομής»

Την ανάγκη δημιουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Έργων Υποδομής, ως αναγκαίας λύσης για τη συντήρησή τους, ανέδειξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, μιλώντας χθες (Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018) σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, με αφορμή την κατάρρευση γέφυρας στην Καβάλα. Όπως ανέφερε, το Επιμελητήριο προτείνει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος-«ταυτότητας» για όλα τα έργα υποδομής, ώστε να διασφαλιστούν η καταγραφή και ο προγραμματισμός των αναγκαίων έργων συντήρησης, αλλά και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

«Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά για το θέμα της συντήρησης των υποδομών. Δεν υπάρχει τακτική συντήρηση. Δεν γνωρίζουμε πότε έχει συντηρηθεί μία γέφυρα, για παράδειγμα. Δεν υπάρχει προγραμματισμός. Και στην περίπτωση της Καβάλας δεν γνώριζαν οι αρμόδιοι ότι δεν έχει γίνει συντήρηση ή πότε έπρεπε να γίνει συντήρηση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και πρόσθεσε: «Επομένως, ένα γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα και πρέπει να το δούμε είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου που να ξέρουμε όλοι οι αρμόδιοι και να γνωρίζουν και οι πολίτες και τα ΜΜΕ και να βλέπετε πότε συντηρήθηκε τελευταία η οποιαδήποτε υποδομή, αφού πρώτα τις έχουμε καταγράψει όλες, αλλά και πότε είναι η επόμενη συντήρηση και ποιανού ευθύνη είναι […] Σήμερα δεν υπάρχει ούτε μητρώο υποδομών, ούτε μητρώο συντήρησης και κανείς δεν ξέρει ποιος έχει την ευθύνη. Έτσι οι ευθύνες συγχέονται και διαχέονται, όπως συμβαίνει σε πολλά πράγματα σε αυτήν τη χώρα».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Στασινός απάντησε ότι «οι υποδομές στη χώρα συντηρούνται, αν μου επιτρέπεται ο όρος, τυχαία. Όταν και αν ενδιαφερθεί και αποφασίσει κάθε υπηρεσία που θεωρεί εαυτόν υπεύθυνο για τη συντήρηση. Τόσο για τις γέφυρες, όπως και για άλλες υποδομές, εμπλέκονται οι δήμοι και οι περιφέρειες από την αυτοδιοίκηση, το κεντρικό κράτος και σε πολλά οι ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου ή μη που ασχολούνται».

«Το ίδιο συμβαίνει και με τα δημόσια κτίρια, όπου έχει ελεγχθεί για θέματα ασφαλείας μόνο το 30% –περίπου– και σε αυτά περιλαμβάνονται όχι μόνο γραφεία αλλά και σχολεία, νοσοκομεία και άλλα κτίρια συνάθροισης κοινού» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play