Η γυναικεία ανεργία και οι τρόποι αντιμετώπισης

Η γυναικεία ανεργία και οι τρόποι αντιμετώπισης

Η γυναικεία ανεργία ήταν στο επίκεντρο της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, να τονίζει ότι «αν δεν υπάρξει εναρμόνιση της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής με την επαγγελματική, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την ουσιαστική ισότητα των φύλων».

Αφορμή ήταν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, τόσο για την αλλαγή ονομασίας της Γραμματείας όσο και για τη μεταφορά της από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής τέθηκαν σειρά θεμάτων σχετικών με την πολλαπλή αποστολή της Γραμματείας, με την κ. Συρεγγέλα να δεσμεύεται πως «με δεδομένο ότι οι πολιτικές για την Ισότητα είναι οριζόντιες και αφορούν όλα τα υπουργεία, όχι μόνο δεν θα παραμεληθούν τομείς της αρμοδιότητάς της, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Συρεγγέλα «στην αντιμετώπιση της γυναικείας ανεργίας, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα των εννέα μονάδων σε σχέση με την ανδρική», αφού, όπως τόνισε, «σε κάθε περίπτωση η πραγματική ισότητα περνά μέσα από την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας με παράλληλη αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που προκαλούνται από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας».

«Η ενίσχυση της εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», επισήμανε η γενική γραμματέας, ενώ παρουσίασε τις δράσεις και τις προτεραιότητές της, που περιλαμβάνουν:

– Τη συνέχιση εφαρμογής, αλλά και ενίσχυσης του υπάρχοντος Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων,

– Τον σχεδιασμό του επόμενου Σχεδίου Δράσης (2021-2027),

– Τις οριζόντιες πολιτικές στήριξης των γυναικών με έμφαση την ενδυνάμωσή τους και

– Την ανάπτυξη των επαγγελματικών και ψηφιακών τους δεξιοτήτων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη γραμμή 15900 καθώς και στους Ξενώνες Φιλοξενίας και τα Συμβουλευτικά Κέντρα. Η κ. Συρεγγέλα διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Γραμματεία θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, καθώς και ό,τι θα συμβάλει για την εξάλειψη των στερεοτύπων και του φαινομένου των πολλαπλών διακρίσεων.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading