INTIME (φωτογραφία αρχείου)

Η Ισραηλινή Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η Ισραηλινή Κοινότητα Θεσσαλονίκης, καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας. Μια κίνηση που όπως αναφέρει η Κοινότητα «οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας».

propoli

«Η νέα πράξη προσβολής και απαξίωσης ενός συμβόλου, που ανεγέρθη από την ελληνική κυβέρνηση για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος που εξοντώθηκαν από τους ναζί, θυμάτων του μαζικότερου και πιο οργανωμένου εγκλήματος που βίωσε η ανθρωπότητα, οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση.

Και προσθέτει ότι «η εικόνα του μνημείου Ολοκαυτώματος καλυμμένου με κόκκινη μπογιά και της καταστροφής των λουλουδιών που ήταν τοποθετημένα σε αυτό, αποτελεί μια θλιβερή και ξεκάθαρη ένδειξη για τις τραγικές συνέπειες που μπορούν να έχουν ο ρατσισμός και μισαλλοδοξία». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται δε, ότι αυτή ήταν η τρίτη φορά  σε διάστημα ολίγων μηνών,  που το μνημείο βεβηλώνεται και υπογραμμίζει ότι «ως φαίνεται, από την τρίτη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος μέσα σε λίγους μήνες (Δεκέμβριος 2017, Ιανουάριος 2018 και Ιούνιος 2018) δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας, παρά τα όσα έχει διδάξει η ιστορία είναι έτοιμοι να βαδίσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια, ασπαζόμενοι αντισημιτικά στερεότυπα και θεωρίες».

Και η ανακοίνωση της ΙΚΘ καταλήγει: «Ο εφησυχασμός, η άγνοια και η ανοχή, απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές ανοίγουν δυστυχώς σε αυτούς που σήμερα βάφουν κόκκινο ένα μνημείο που δημιουργήθηκε για να υπενθυμίζει τις συνέπειες μιας εποχής κατά την οποία οι ανθρωπιστικές αξίες καταβαραθρώθηκαν και αθώοι άνθρωποι στιγματίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο βωμό φασιστικών ιδεολογιών, το δρόμο για ένα επόμενο χειρότερο βήμα».

Loading