«Η κοιλάδα του Αχελώου στην ιστορία του τόπου»

«Η κοιλάδα του Αχελώου στην ιστορία του τόπου»

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος «Τόποι Αυτοθυσίας, Ιερά Μονή Σέλτσου, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη» θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Κοιλάδα του Αχελώου, στην Πέρδικα Μηλιανών Άρτας, την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 ώρα 11:00π.μ.

Το θέμα της ημερίδας  είναι «Η κοιλάδα του Αχελώου στην ιστορία του τόπου».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Θωμάς Μπάκας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Χρήστος Κολοβός,    Διευθυντής Εκπαίδευσης Ά/θμιας Αιτ/νίας .

Αικατερίνη Στρατάκη,     Διευθύντρια Εκπαίδευσης Λέσβου.

Κωνσταντίνος Κωτσίδης, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Przemek Kordos, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας

Συντονίστρια της εκδήλωσης είναι η εκπαιδευτικός Νεκταρία Στούκα.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος «Τόποι Αυτοθυσίας, Ιερά Μονή Σέλτσου, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη». Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτης και από τότε υλοποιούνται κάθε χρόνο ημερίδες, φεστιβάλ στους τόπους που αναφέρονται. Φέτος υπογράφτηκε και προγραμματική σύμβαση μεταξύ των συμμετεχόντων Δήμων και Πρωτοβάθμιων Εκπαίδευσης με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας. Στόχος του προγράμματος η ανάδειξη της Ιστορίας του Τόπου, του φυσικού περιβάλλοντος, η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και της μουσικής παράδοσης του τόπου μας. Φέτος οι δράσεις μας σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και πως αυτό επέδρασσε στην εξέλιξη της Ιστορίας.

Αφετηρία μας η Κοιλάδα του Αχελώου. Ο ΄΄Θεός΄΄ κατά τους αρχαίους Έλληνες Αχελώος, πρωταγωνίστησε σε όλες τις εκφάνσεις της Ιστορίας, από τα Αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Με βάση ιστορικές αναφορές οι ομιλητές θα τοποθετηθούν στη διάδραση φυσικού περιβάλλοντος (Αχελώος) με την σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Ο Αχελώος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο όσο και στις εκβολές του, στην έξοδο του Μεσολογγίου. Επιπλέον θα γίνει αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης της κοιλάδας μέσα από εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις και σύγκριση με βάση πως οι Ευρωπαίοι, στην προκειμένη περίπτωση Πολωνοί αξιοποιούν το στοιχείο του Νερού στην πολιτιστική τους ταυτότητα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2021 με την συμπλήρωση διακοσίων ετών από την ελληνική επανάσταση.

Η ημερίδα υλοποιείται από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Λέσβου, το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Δήμο Μυτιλήνης και το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας, την Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, το Σύλλογο Γυναικών «Λένω Μπότσαρη» και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας. Η πραγματοποίησή της γίνεται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Loading

Play