INTIME

Η «Σοφία» φέρνει πολικό ψύχος με χιονοπτώσεις

Η «Σοφία», το νέο κύμα κακοκαιρίας που διαδέχεται τον «Ραφαήλ», αρχίζει να επηρεάζει από τις βραδινές ώρες, από τα βορειοδυτικά, τη χώρα.

propoli

Αρχικά το Ιόνιο και τα δυτικά και τη νύκτα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύκτας περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

Κλειστή η λεωφ. Πάρνηθος

Στην Αττική, λόγω του χιονιού, κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλήματα παρατηρούνται σε διάφορα τμήματα του εθνικού κι επαρχιακού οδικού δικτύου σε 19 νομούς.

Από νωρίς σήμερα, με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προανήγγειλε τη νέα αποψινή επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες – κυρίως – περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Πού θα σημειωθούν οι χιονοπτώσεις

Όπως προβλέπει, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά-ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ενώ στη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν.

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης χιονοπτώσεις προβλέπονται σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά, κατά τόπους πιο πυκνές, βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα).

Από το μεσημέρι αναμένεται να επηρεαστούν και τα πεδινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς, ενώ αργότερα η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου και το βράδυ του ανατολικού Αιγαίου.

Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης στα δυτικά.

Και βροχές και καταιγίδες

Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν απόψε το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στις υπόλοιπες θαλασσιές και παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Από το πρωί της Πέμπτης θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Πελοπόννησος, πρόσκαιρα τα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, η Εύβοια και οι Σποράδες, βαθμιαία η Κρήτη και οι Κυκλάδες και μέχρι τις απογευματινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στα δυτικά τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Παγετός

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η «Σοφία» θα φέρει παγετό, κατά τόπους ισχυρό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις βραδινές ώρες της Πέμπτης καθώς και τις πρωινές και βραδινές ώρες της Παρασκευής. Σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή ο παγετός αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Την Πέμπτη θυελλώδεις άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επικρατήσουν στα πελάγη, φτάνοντας τα εννέα μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τα δέκα.

Συμφώνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχειά, την Παρασκευή, παρά την εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής-ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

Χιόνια και στην Αττική

Στην Αττική αύριο Πέμπτη προβλέπονται βροχές που μέχρι το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες στην Πάρνηθα (πάνω από τα 1.000 μέτρα) και μετά το μεσημέρι και στα υπόλοιπα ορεινά σε χαμηλότερο υψόμετρο (700 μέτρα). Τις βραδινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα στα βόρεια προάστια, ενώ ύφεση των φαινομένων αναμένεται από τη νύχτα.

Την Τετάρτη, η προετοιμασία κι ο συντονισμός των συναρμοδίων υπηρεσιών ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες το λεκανοπέδιο ήταν το αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.

Αποφασίστηκε να υπάρξει κεντρικός συντονισμός, να επικαιροποιηθούν τα μητρώα διάθεσης οχημάτων και μηχανημάτων, ώστε, εάν κριθεί αναγκαίο, να συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής και, κυρίως, να δοθεί έμφαση στο να κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι, τουλάχιστον αυτοί που οδηγούν σε νοσοκομεία, αλλά και όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς και Νήσων, στελέχη της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του λιμενικού και άλλων φορέων του Δημοσίου.

Δείτε επίσης: Μανιαδάκης: Μου ζητούν να υποδείξω την ενοχή πολιτικών

Loading