INTIME

Θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις διεκδικούν οι ιερείς με αυξημένο σωματότυπο

Θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις ως στρατιωτικοί ιερείς μπορούν να έχουν και οι ευτραφείς ιερείς με αυξημένο σωματότυπο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η παχυσαρκία τους δεν αποτελεί κώλυμα στη βάδιση και στις υποχρεώσεις του στρατιωτικού βίου.

propoli

Αυτό γνωμοδότησε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά την επεξεργασία επίμαχου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος κάνοντας δεκτή την άρση των προβλεπόμενων περιορισμών ως προς τα κριτήρια σωματικής ικανότητας των κληρικών που θα κατατάσσονται στις Ένοπλές Δυνάμεις.

Το ΣτΕ με την γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο τον εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, κάνοντας απλώς ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε κατατεθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις σε παλαιότερο διάταγμα του 2014 που αφορά τις σωματικές ικανότητες όσων κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέφθηκε ότι μπορούν να κατατάσσονται στο σώμα των στρατιωτικών ιερέων όσοι ιερείς έχουν κριθεί ακατάλληλοι (κατηγορίες Ι/2, Ι/3 και Ι/4) και ο Δείκτης Μάζας του Σώματος τους είναι μεταξύ 19 έως και 35 kgr/m2.

Τα… «κριτήρια»

Σύμφωνα με την στρατιωτική νομοθεσία προκειμένου να μπορούν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις άνδρες ο Δείκτης Μάζας του Σώματος -δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους του υποψηφίου σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα- πρέπει να βρίσκεται από 19 έως 27 kgr/m2.

Η εν λόγω εξαίρεση έγινε σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λόγω της ανάγκης στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με κληρικούς ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολή για την οποία προορίζονται, δηλαδή, «της χριστιανικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης του στρατεύματος».

Loading