Θύματα απαγωγής το 65% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

Θύματα απαγωγής υπολογίζεται ότι είναι το 65% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΡΣΙΣ.

propoli

«Το νούμερο αυτό προκύπτει από όσα μας έχουν πει οι ίδιοι οι ανήλικοι» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος παιδικής προστασίας στην ΑΡΣΙΣ Θωμάς Χαραλαμπίδης, εξηγώντας ότι κάποιες από τις παραπάνω υποθέσεις έχουν απασχολήσει και την αστυνομία.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την 30η Ιουλίου, η οποία έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα κατά της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης μια συνηθισμένη περίπτωση είναι οι γονείς του παιδιού να δίνουν ένα ποσό σε γνωστό τους, που δηλώνει ότι θα φέρει το παιδί στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη για να έχει καλύτερη τύχη. Όμως μόλις τα παιδιά περάσουν τα σύνορα, οι διακινητές τα κρατάνε σε έναν χώρο και στη συνέχεια ζητούν από τους γονείς τους περισσότερα χρήματα προκειμένου να τα απελευθερώσουν.

Παιδιά το 20% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, υπολογίζεται ότι 700 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, καθώς και παιδιά Ρομά από τα Βαλκάνια, έχουν εντοπιστεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και υπόκεινται σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

Η έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, καταλήγει στο ζοφερό συμπέρασμα ότι το 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι παιδιά, ενώ σε χώρες της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία.

Loading