ΙΝΤΙΜΕ

«Καίει» την Δούρου το πόρισμα για την Μάνδρα

Μετά το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι, κόλαφος για την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, είναι και το εισαγγελικό πόρισμα για τους 25 νεκρούς της Μάνδρας από την μεγάλη πλημμύρα, τον Νοέμβριο του 2017.

propoli

Στο πολυσέλιδο πόρισμα, ως βασικές αιτίες της φονικής εξέλιξης των πλημμυρών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις αναφέρονται η παντελής έλλειψη αντιπλημυρικών έργων από την πλευρά της Περιφέρειας, η ανυπαρξία καταγραφής των αυθαιρέτων και η οριοθέτηση των ρεμάτων της περιοχής.

«Η άποψη του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνία δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλέιψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη», αναφέρεται ενδεικτικά στο εισαγγελικό πόρισμα.

Όπως μάλιστα τονίζεται αν και υπήρχαν ολοκληρωμένες μελέτες και εγκεκριμένες πιστώσεις για έργα που είχαν τη μορφή του κατεπείγοντος δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, με περιφερειάρχη την Ρ. Δούρου

Ακόμα, ως κρίσιμοι παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή καταγράφονται οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ήτοι πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και η ανυπαρξία έργων ορεινής υδρονομίας.

Σε σχέση με τις ευθύνες του Δήμου Μάνδρας αναφέρεται μεταξύ άλλων:

*Ο Δήμος Μάνδρας χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν από την επιχείρηση Σκαλιστήρη. Με διαχρόνιες επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος Σούρες που διέρχεται από αμαξοστάσιο και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε, συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκλυση των παραρεμάτιων περιοχών. Επίσης ο Δήμος Μάνδρας φέρεται να κατασκεύασε γήπεδο χωρίς άδεια οικοδομής και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων του γηπέδου κατασκευάστηκε εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος. Η δε Πολεοδομία Ελευσίνας και η Διεύθυνση Πολεοδομίας Αιγάλεω εξέδωσαν άδειες οικοδομής αντίστοιχα οι οποίες ανακλήθηκαν λόγω υποβολής ψευδών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δικογραφία για την τραγωδία αν και αφορά σε διερεύνηση πλημμελημάτων έχει αποσταλεί λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης και ως κατεπείγουσα σε τακτικό ανακριτή.

Η ποινική δίωξη, την οποία άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αφορά τα εξής αδικήματα:

– Πλημμύρα από αμέλεια.

– Ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή.

– Σωματικές βλάβες από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή.

– Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Κατηγορούμενοι είναι η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμπούλος, δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και δύο υπάλληλοι των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων.

Loading