Σε κατάσταση συναγερμού κηρύχτηκε για αύριο, από την Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, ο κρατικός μηχανισμός σε μεγάλο μέρος της χώρας, λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.
Η Κατάσταση Συναγερμού είναι το ανώτατο στάδιο κινδύνου, (κατηγορία 5) και προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Ταυτόχρονα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) – Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
– Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε ειδικό έγγραφο σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα πυρκαγιών, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Επίσης, έχουν ενημερωθεί και οι Ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από την ΓΓΠΠ.
Υπενθυμίζεται ότι στην κατάσταση συναγερμού, αλλά και στην κατηγορία κινδύνου 4, εκτός των άλλων, απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων και πεζών σε δασικές περιοχές, υπάρχουν μπλόκα της Αστυνομίας σε σημεία εισόδου στα δάση, ενώ θα υπάρχει διαρκής επιτήρηση από μεικτές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ, του Π.Σ. και του Στρατού, από γης και αέρος.
Το απόγευμα θα δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να ενημερώσει λεπτομερώς τον κόσμο για το τι πρέπει να κάνει.
Σημειώνεται ότι παρόμοια κατάσταση έχει να παρουσιαστεί στην χώρα από το 2012.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.