Κύκλοι ΥΠΕΝ: Σημαντική η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ – Σημαντικότερη η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης

Κύκλοι ΥΠΕΝ: Σημαντική η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ – Σημαντικότερη η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης

Τη θέση ότι η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντική η διασφάλιση της ενεργειακής ευστάθειας της Κρήτης διατύπωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο των επαφών που έγιναν το προηγούμενο διήμερο στην Κύπρο κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η διασύνδεση των τριών χωρών με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ύστερα από πρόταση της εταιρείας Euroasia Interconnector. Ωστόσο κατέστη αδύνατη η συνεννόηση μεταξύ της Euroasia και του ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα ο τελευταίος να προχωρήσει στην ίδρυση θυγατρικής για την κατασκευή του τμήματος Αττική – Κρήτη αλλά και στην προκήρυξη των διαγωνισμών για την προμήθεια των καλωδίων και την κατασκευή του έργου.

Η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής έχει επείγοντα χαρακτήρα αφενός για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, (αντιμετωπίζει ήδη έλλειψη ενέργειας, η ζήτηση καλύπτεται με γεννήτριες ενώ επίκειται η απόσυρση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής παλαιάς τεχνολογίας σε εφαρμογή της Κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας) και αφετέρου για τη μείωση των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καλύπτουν κατά κύριο λόγο το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τις επαφές που έγιναν με την κυπριακή κυβέρνηση αλλά και με την ομάδα διοίκησης της EuroAsia Interconnector τονίστηκε ότι είναι σημαντική προτεραιότητα η διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ αλλά “είναι ακόμα σημαντικότερη η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης, πολύ περισσότερο που η λειτουργούσα σήμερα μονάδα της ΔΕΗ στη μεγαλόνησο θα πρέπει βάσει του ενωσιακού δικαίου να αποσυρθεί”. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η καθυστέρηση μάλιστα στην κατασκευή αυτού του project επιβαρύνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με 300 εκατ. ετησίως που καταβάλλονται μέσω των ΥΚΩ και ότι η καλή θέληση της Ελλάδας είναι δεδομένη απέναντι στην Κύπρο και συνολικά στο project, αλλά η ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης πιεστική.

“Όποιο μοντέλο επιλεγεί, καταλήγουν, δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτήν την παράμετρο”.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading