Χατζηδάκης: Aναζητώνται λύσεις για τα σκουπίδια στην Αττική

Χατζηδάκης: Aναζητώνται λύσεις για τα σκουπίδια στην Αττική

Σε αναζήτηση λύσεων ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Αττική από την αρχή της επόμενης χρονιάς, καθώς οι αντοχές της σημερινής εγκατάστασης στη Φυλή είναι μέχρι το Μάρτιο του 2020, βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το νέο περιφερειάρχη κ. Πατούλη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, τα σχέδια για τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων είχαν εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Τέτοιες μονάδες λειτουργούν ήδη στη Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν και στην Ήπειρο και θα λειτουργήσουν σύντομα και στις Σέρρες και στην Ηλεία. Για το εργοστάσιο της Ηπείρου η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2014 όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης και έγινε με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Για μια τέτοια μέθοδο είχε υπογραφεί σύμβαση και στην Αττική με περιφερειάρχη τον κ. Σγουρό και με εμένα υπουργό Ανάπτυξης. Εξελέγη η κ. Δούρου και εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο, διότι αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο δικό της.

Το ίδιο είχε κάνει και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και έτσι και στην Αττική σήμερα και στην Κέρκυρα έχουμε τεράστια προβλήματα», επεσήμανε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην υπουργική διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα με συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών από την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η συνάντηση «στέλνει προς όλες τις πλευρές στη γειτονιά μας ένα μήνυμα νομιμότητας και σεβασμού των διεθνών κανόνων και φυσικά συνεργασίας».

Για το θέμα της ΔΕΗ επανέλαβε ότι υπάρχουν δύο χρονικά ορόσημα. «Το ένα, τόνισε, είναι η 24η Σεπτεμβρίου και το άλλο είναι η 31η Οκτωβρίου. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η νέα έκθεση της Ernst & Young, που είναι ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ, και η οποία θα μιλήσει για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Στην προηγούμενη έκθεσή της, η Ernst & Young, σημείωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της επιχείρησης ότι υπάρχει ένα πρόβλημα βιωσιμότητας. Επομένως, τώρα πρέπει να υιοθετηθούν όλες εκείνες οι πολιτικές, που θα επιτρέψουν η νέα έκθεση να είναι θετική και να μην οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές την εταιρεία.

Το δεύτερο (η 31η Οκτωβρίου) είναι το χρονικό ορόσημο που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέτρα για την ενέργεια, στο πλαίσιο της λεγόμενης μεταμνημονιακής εποπτείας. Έφυγε το μνημόνιο, αλλά παραμένει εδώ και παραμένουν και οι πιστωτές και πρέπει να συμφωνήσουμε σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη ΔΕΗ συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση τέλος για το πανεπιστημιακό άσυλο ο υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει παντού άσυλο διακίνησης των ιδεών, εκτός από το Πανεπιστήμιο, «διότι μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε μπαχαλάκης και να τα τινάξει όλα στον αέρα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι το άσυλο της διακίνησης των ιδεών έχει μετατραπεί σε άσυλο ανομίας, διότι υπό το κάλυμμα του ασύλου διακινούνται ναρκωτικά και γίνονται μια σειρά από άλλες παράνομες πράξεις.

«Δεν μπορεί μια σοβαρή κυβέρνηση να τα ανέχεται όλα αυτά και να μην προστατεύει τους ίδιους τους φοιτητές, τα παιδιά μας, που είναι εκεί και έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν όπως σπουδάζουν όλοι οι φοιτητές στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για άσυλο διακίνησης ιδεών, πρόκειται για άσυλο ανομίας, καταργείται και ορθώς καταργείται. Και θα περίμενα από όλα τα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου να ψηφίσουν αυτή τη διάταξη διότι είναι μία διάταξη στο χώρο του αυτονόητου», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading