INTIME

ΛΕΠΕΤΕ: Δικαστήρια δικαιώνουν τους συνταξιούχους

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

propoli

Νέα δεδομένα αναφορικά με το Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης (ΛΕΠΕΤΕ) δημιουργούν τρεις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, την ίδια ώρα που όπως είχε αποκαλύψει το politik.gr διεξάγεται ήδη εισαγγελική έρευνα για τη διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις υπ’ αριθμόν 3641/18 και 3642/18 δικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αναστέλλεται η απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης ΛΕΠΕΤΕ και υποχρεώνεται η Εθνική Τράπεζα να καταβάλλει 200,00 ευρώ σε κάθε αιτούντα για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2017 και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της τακτικής αγωγής του.

Επιπλέον, η Τράπεζα υποχρεούται να διατηρεί επαρκή αποθεματικά στο ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να διασφαλίζεται η καταβολή του μηνιαίου συμπληρωματικού βοηθήματος προς τους συνταξιούχους της.

Δεν είναι όμως οι μοναδικές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας. Δικαίωση για τους εργαζομένους αποτελεί και η υπ’ αριθμόν 3638/2018 δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται επίσης η απόφαση της ΕΤΕ για διακοπή χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ, υποχρεώνει επίσης την ΕΤΕ να διατηρεί επαρκή αποθεματικά στο ΛΕΠΕΤΕ και υποχρεώνει την ΕΤΕ να χορηγεί 200 ευρώ στον κάθε αιτούντα από «το Νοέμβριο του 2017 και εντεύθεν μέχρις εκδόσεως οριστικής αποφάσεως επί της τακτικής τους αγωγής».

Στην ουσία οι αποφάσεις αυτές αποτελούν δικαίωση για τους περίπου 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το Δεκέμβριο του 2017 με απόφαση της Τράπεζας διεκόπη η χρηματοδότηση προς το ΛΕΠΕΤΕ, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν το επικουρικό του Δεκεμβρίου καθώς επίσης και τις συντάξεις των Χριστουγέννων.

Η ιστορία του ΛΕΠΕΤΕ

Το ΛΕΠΕΤΕ δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1949, έπειτα από συμφωνία των εργαζομένων με την τότε διοίκηση της Τράπεζας. Επρόκειτο για έναν ειδικό λογαριασμό ο οποίος στην ουσία είχε επικουρικό χαρακτήρα για τους συνταξιούχους της τράπεζας.

Η διαχείριση του λογαριασμού ανατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα, η οποία και εγγυόταν την καταβολή των επικουρικών βοηθημάτων και θα κάλυπτε με τις εισφορές τυχόν ελλείμματα που μπορεί να προέκυπταν. Αναλάμβανε δηλαδή τόσο την ευθύνη όσο και τα οφέλη της διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων του ΛΕΠΕΤΕ. Εάν οι αποδόσεις ήταν ικανοποιητικές, τότε όλα πήγαιναν καλά. Αν όχι, τότε η τράπεζα θα έπρεπε να αυξήσει τις εισφορές της. Τα κεφάλαια του λογαριασμού προέρχονταν από τις εισφορές τόσο των εργαζόμενων όσο και της Τράπεζας, οι οποίες μάλιστα εξέπιπταν ως δαπάνη από τα φορολογητέα κέρδη της.

Να σημειωθεί ότι το ΛΕΠΕΤΕ είναι ένα από τα Ταμεία του οποίου οι συνταξιούχοι δεν έχουν υποστεί περικοπές τα τελευταία χρόνια, καθώς η σύστασή του δεν περιλάμβανε την ανάμειξη κρατικού φορέα αλλά απόρροια συνεννόησης μεταξύ του Συλλόγου των εργαζομένων και της Τράπεζας. Μάλιστα, επί επτά σχεδόν δεκαετίες τα χρήματα καταβάλλονταν κανονικά στους δικαιούχους, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ουδέποτε η διοίκηση της ΕΤΕ αρνήθηκε να καταβάλλει το ποσό που υπολειπόταν για την πλήρη κάλυψη των εγγυημένων παροχών της.

Loading