Μειώσεις ή πάγωμα μισθών από τις νέες κλαδικές συμβάσεις

Κόβονται τα χαμόγελα που έφεραν οι τέσσερις πρώτες κλαδικές συμβάσεις που επεξέτεινε τη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας πανηγυρίζοντας.

propoli

Όπως φαίνεται τελικά προβλέπουν «πάγωμα» μισθών ή και μειώσεις που φτάνουν έως και το 5%.

Οι τέσσερις κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν περίπου 72.000 εργαζομένους σε τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία, γραφεία ταξιδίων, και πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η σύμβαση ΟΤΟΕ-Τραπεζών προβλέπει διετές «πάγωμα» μισθών με τις αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων να μένουν στα επίπεδα που έχουν οριστεί και αναπροσαρμοστεί με τη σύμβαση του 2013.

Την ίδια ώρα, η σύμβαση ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων είναι μονοετής για το 2018 και προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 5% για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για τους παλαιότερους εργαζομένους.

Αν ο μισθός ενός υπαλλήλου είναι μικρότερος από τον μισθό που προβλέπει το αντίστοιχο κλιμάκιο της σύμβασης, τότε παίρνει το μισθό του κλιμακιού με μείωση κατά 5%. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι έχουν εξαρχής μείωση 5% στους βασικούς μισθούς του κλιμακίου που κατατάσσονται.

Η σύμβαση γραφείων ταξιδίου και τουρισμού προβλέπει πάγωμα αποδοχών και μηδενικές αυξήσεις με ισχύ έως τον Μάιο του 2019.

Η σύμβαση πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης προβλέπει μηδενική αύξηση και μάλιστα με πάγωμα και της μισθολογικής εξέλιξης λόγω προϋπηρεσίας.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για όλους σημαίνει ότι θα κερδίσουν αύξηση όσοι είχαν ατομική σύμβαση ή σύμβαση εντός της επιχείρησής τους με μικρότερο μισθό από αυτόν που ορίζει η κλαδική σύμβαση.

Loading