Μηδαμινές οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Μηδαμινές οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Οι διμερείς συμφωνίες επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα και την Ισπανία ήταν η ύστατη λύση για να μην διαλυθεί η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού. Ο αριθμός των επαναπροωθήσεων είναι τελικά αμελητέος, μόνο 7 προς την Ελλάδα.

Η διαμάχη μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το προσφυγικό κόντεψε να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού το περασμένο καλοκαίρι. Ο Ζεεχόφερ ζητούσε μετ΄επιτάσεως την επαναπροώθηση των προσφύγων, που θα εντοπίζονταν στα σύνορα με την Αυστρία, κατ΄ευθείαν στη χώρα της ΕΕ όπου είχαν ζητήσει άσυλο.

Η Μέρκελ αντίθετα ήθελε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, την οποία βρήκε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές βάσει του άρθρου 36 του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Μόνο 7 πρόσφυγες προς την Ελλάδα

Στις 17 Αυγούστου υπεγράφη η διμερής συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει πίσω 1500 πρόσφυγες, που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Αντ΄ αυτού η γερμανική πλευρά υποσχέθηκε ότι στο πλαίσιο της επανένωσης των οικογενειών θα δέχονταν από την Ελλάδα 2.900 πρόσφυγες. Όπως συμβαίνει πολύ συχνά, η πραγματικότητα μιλά διαφορετική γλώσσα.

Από το διάστημα Ιουλίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου η Ελλάδα δέχτηκε μόνο 4 πρόσφυγες σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Μέσα στο Δεκέμβριο προστέθηκαν άλλοι 3 από το Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς την Ισπανία δεν επαναπροωθήθηκε ούτε ένας πρόσφυγας με βάση τη διμερή συμφωνία της Γερμανίας με την ισπανική κυβέρνηση.

Η πρώτη επαναπρόωθηση προς την Ελλάδα έγινε τέλος Αυγούστου. Πρόκειται για έναν 22χρονο Πακιστανό, οποίος συνελήφθη μέσα στο τραίνο από το Κουφστάιν προς το Ροζενχάιμ. Είχε κάνει αίτηση ασύλου το 2017 στην Ελλάδα, όπως διαπίστωσαν οι γερμανοί αστυνομικοί από τα δακτυλικά του αποτυπώματα στο σύστημα δεδομένων Eurodac. Ο Πακιστανός μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Μονάχου και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

3.409 πρόσφυγες από Ελλάδα στη Γερμανία

Από γερμανικής πλευράς τους πρώτους έντεκα μήνες η Γερμανία δέχθηκε από την Ελλάδα 3.409 πρόσφυγες βάσει των διαδικασιών του Δουβλίνου. Ανάμεσα σε αυτούς και 345 πρόσφυγες στο πλαίσιο της επανένωσης των οικογενειών που αποτελεί το γερμανικό «αντίδωρο» της διμερούς συμφωνίας.

Η μεταφορά τους έγινε σε δύο πτήσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Γενικότερα πάντως η γερμανική πλευρά ανεβάζει στους 90 κατά μέσον όρο τους πρόσφυγες που έρχονται αυτήν την εποχή καθημερινά στα νησιά. Στην Μόρια έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα αποσυμφόρησης, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Σάμο.

Η συμφωνία Γερμανίας –Ελλάδας θα εφαρμοστεί και του χρόνου, αν και για την ελληνική πλευρά στόχος δεν είναι λύσεις αποσπασματικές και προσωρινές σε διμερές επίπεδο, αλλά η εξεύρεση ευρωπαϊκού μηχανισμού ανακατανομής των προσφύγων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξη σε εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke τόνισε την αναγκαιότητα συμφωνίας για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασύλου τον επόμενο χρόνο, που θα αντιμετωπίζει μελλοντικές κρίσεις. «Όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν ευθύνη να σταματήσουν το θάνατο ανθρώπων στην θάλασσα».

Πηγή: Deutsche Welle

Loading

Play