INTIME

Μπελαβίλας: «Σε πέντε μήνες γίνεται να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα»

Την άποψη ότι «σε ένα μήνα, το πολύ σε πέντε μπορούν να έχουν κατεδαφιστεί και τα 3.500 αυθαίρετα κτίσματα που έχουν τελεσίδικα θεωρηθεί κατεδαφιστέα από τη Δικαιοσύνη» εξέφρασε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νίκος Μπελαβίλας, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

propoli

«Η απόφαση της κυβέρνησης με εξέπληξε ευχάριστα» τόνισε αρχικά ο Ν. Μπελαβίλας και πρόσθεσε ότι «δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο τολμηρή. Αλλά αφού ειπώθηκε, πρέπει να γίνει. Αν φτάσουμε στο τέλος του χρόνου και έχουν πέσει μόνο 50 ή 60 κτίσματα, θα δώσουμε σήμα ότι γίνεται μια από τα ίδια. Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να πάρει το μήνυμα η κοινωνία ότι αλλάζει ριζικά το καθεστώς της παρανομίας που ίσχυε μέχρι σήμερα».

Σ’ ότι αφορά την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας ο καθηγητής του Μετσόβειου σημείωσε ότι «δεν αρκεί ένας «στρατηγός» επικεφαλής, αλλά χρειάζεται σχέδιο, υποδομή και κυρίως εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, με καταμερισμό ευθυνών για δράση άμεση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών».

Επεσήμανε επίσης, τη μεγάλη σπουδαιότητα της διασύνδεσης των επιστημονικών θεσμικών φορέων και των τεχνολογικών τους δυνατοτήτων στον τομέα της έγκαιρης πρόληψης: «Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ήδη με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, καθώς το ΕΜΠ έχει προσφερθεί να συμβάλλει, όπως έκανε και μετά την φονική πυρκαγιά της Ηλείας. Δυστυχώς από τις προτάσεις που υπέβαλλε τότε το ΕΜΠ, δεν υλοποιήθηκε καμιά» υπογράμμισε.

Loading